Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορονοϊού εντός του καλοκαιριού με κορύφωση γύρω στις 20 Αυγούστου παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με βάση τον υπολογιζόμενο αριθμό κρουσμάτων. Σε όλες τις εκδοχές, η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται η επικρατούσα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Τζανάκης είπε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προβλέψεις, με τρεις διαφορετικούς αριθμούς. Όπως είπε, «το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για 3.000 κρούσματα τη μέρα, μπορεί να δούμε και 3.500 και 3.800 και 4.000 μπορεί και 2.500. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εμβολιάσει τον πληθυσμό».

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός - μεικτοί χώροι διασκέδασης: Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Το επόμενο σενάριο όπως τόνισε, είναι αυτό «που προς αυτό βαδίζουμε, σύμφωνα με τα δικά μας μοντέλα», μιλάει για 4.000 – 4.500 κρούσματα σαν μέσος κινητός όρος, που σημαίνει ότι θα δούμε και 5.000 και 5.500 ίσως και 3.500 διάφορες μέρες.  Ως τρίτο - κακό - σενάριο παρουσίασε την πιθανότητα να ανέβουν στα 6.000 τα κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, με πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού, μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και μη τήρηση αποστάσεων. Είπε επίσης ότι το φθινόπωρο θα δώσει μεγαλύτερη ανοσία της αγέλης, καθώς όσοι νοσήσουν θα «προστεθούν στο σακούλι της ανοσίας».

Καμπανάκι από την Παγώνη για 4.000 κρούσματα 

H πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα. Όπως επισήμανε, πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι», είπε η κυρία Παγώνη

Σκέψεις για ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά 

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε νησιά, που δεν έχουν τις υποδομές να φιλοξενήσουν νοσούντες από κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen TV, στο τραπέζι των συζητήσεων των Αρχών έχει πέσει το σενάριο αύξησης των ξενοδοχείων καραντίνας σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν βρεθεί άλλη λύση να ζητείται από τους τουρίστες να επιστρέφουν στα δωμάτια όπου διαμένουν, αν βγουν θετικοί στον κορονοϊό.

Ante portas ο υποχρεωτικός εμβολιασμός 

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα Δευτέρα αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Η μεγάλη επιβάρυνση βασικών επιδημιολογικών δεικτών σε συνδυασμό με την εντεινόμενη απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» και τον αριθμό των ανεμβολίαστων δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα. Στη δίνη της πανδημίας βρίσκονται πλέον οι νέοι με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να κάνει νέα βουτιά χθες στα 28 έτη. Τα μαθηματικά μοντέλα μάλιστα της πανδημίας κάνουν λόγο για 18.000 κρούσματα το φθινόπωρο χωρίς εμβολιασμούς και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου ζητώντας επιτάχυνση του προγράμματος των εμβολιασμών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA