Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοβαρό προβληματισμό και ερωτήματα δημιουργεί μελέτη του δήμου Μυκόνου, που φέρνει στο φως το reader.gr και αποκαλύπτει κενά στη δημόσια ασφάλεια του νησιού την ώρα, που κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Με τα φώτα των ξένων μέσων ενημέρωσης να είναι στραμμένα στις διάσημες παρουσίες του διεθνούς jet set, που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί των ανέμων, ο δήμος Μυκόνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «το νησί βρίσκεται "ανοχύρωτο" στον τομέα των ελέγχων, της επιβολής της τάξης, της πρόληψης και της αποτροπής παράνομων ενεργειών».

Διαβάστε ακόμη: Βίντεο ντοκουμέντο από Μύκονο: Γάλλος δήθεν μεθυσμένος αρπάζει πανάκριβο ρολόι τουρίστριας

Το συγκεκριμένο έγγραφο συντάσσεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του πλαισίου αστυνόμευσης του νησιού, που ο πληθυσμός του εξαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε πρώτη φάση αναβαθμίστηκε το παλιό αστυνομικό τμήμα σε αστυνομική υποδιεύθυνση, η οποία στελεχώθηκε με μάχιμους αξιωματικούς και ειδικά εκπαιδευμένους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. με τον αριθμό τους να ξεπερνά συνολικά τα 150 άτομα. Στόχος η πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο νησί και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Ειδικότερα, o δήμος Μυκόνου συνέταξε στις 7 Ιουλίου μελέτη με θέμα, «Παροχή υπηρεσιών στατικής φύλαξης τριών επιλεγμένων εγκαταστάσεων στο Δήμο Μυκόνου». Αντικείμενο του έργου είναι η προστασία και ασφάλεια δημοτικών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων του δήμου: Ο έλεγχος, η φύλαξη, η επιτήρηση και η άμεση επέμβαση σε τρία επιλεγμένα σημεία σε 12ωρη διάρκεια στατικής φύλαξης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας για περίοδο τριών μηνών. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η αποτροπή δημιουργίας επεισοδίων ή κινδύνων στους κοινόχρηστους χώρους, τους επισκέπτες – τουρίστες καθώς και η προστασία για την κινητή ή ακίνητη περιουσία του δήμου.

«Η Μύκονος δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να διασφαλίσει την τάξη και την νομιμότητα»

Σύμφωνα με τη μελέτη, «οι παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες εμπεριέχουν στατικές φυλάξεις ασφάλειας και υπηρεσίες ελέγχου-επιτήρησης και Άμεσης Επέμβασης με σκοπό τον αποκλεισμό, την παρεμπόδιση και αποτροπή εισόδου σε δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και χώρους του δήμου, ατόμων άσχετων με την λειτουργία αυτών. Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται οργανικές θέσεις Δημοτικών Αστυνομικών, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η συνέχεια είναι άκρως αποκαλυπτική και ανησυχητική: «Την ανάγκη κάλυψης φύλαξης και ασφάλειας των δημοτικών εγκαταστάσεων και των λοιπών κρίσιμων υποδομών δεν μπορεί να καλύψει ούτε η ΕΛ.ΑΣ με τα στελέχη της από το Α.Τ. Μυκόνου, αφού είναι υποστελεχωμένο και το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών». Οπως παραδέχεται ο οικείος δήμος, «η Μύκονος στερείται επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, που με τη δράση τους θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την τάξη και τη νομιμότητα, την αποτροπή από τη παραβατικότητα και την πρόληψη των έκνομων ενεργειών, που θα είχε ως συνέπεια να καλλιεργηθεί ένα πλήρες αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες».

Στο δήμο Μυκόνου, παρόλο που στον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του προβλέπονται 25 θέσεις δημοτικών αστυνομικών σήμερα δεν υπηρετεί κανένας. Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την τυπική επανασύστασή της στη συνέχεια, μόλις τρία άτομα από τα 20, που είχε στο δυναμικό της, ζήτησαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει να μην επανασυσταθεί. «Ως εκ τούτου το νησί βρίσκεται «ανοχύρωτο» στον τομέα των ελέγχων, της επιβολής της τάξης, της πρόληψης και της αποτροπής παράνομων ενεργειών, διότι δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία».

Μεγάλης κλίμακας φθορές στις υποδομές του δήμου

Με βάση τα όσα αναλύονται στην μελέτη, ο δήμος Μυκόνου έχει οικιστικό ιστό με αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς την σύνθεση των κατοίκων, την οργάνωση των δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου με διαφορετικές ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις του δήμου λόγω της αποκεντρωμένης δομής των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, κλιμακώνονται σε όλη την εδαφική έκταση. «Τα ακίνητα του δήμου, υφίστανται φθορές - μικρής ή μεγάλης κλίμακας - από διάφορες αιτίες, οι οποίες λόγω της ανύπαρκτης δημοτικής Αστυνομίας, εντείνονται. Σημειωτέον, ότι και τα λίγα κτίρια τα οποία διαθέτουν παθητικά μέτρα ασφάλειας (συναγερμός), καλύπτουν μόνο εσωτερικά τα κτίρια και δεν καλύπτουν τον αύλειο χώρο, ενώ προφανώς δεν υπάρχει καμία προστασία των κοινόχρηστων».

Για όλους τους παραπάνω λόγους προκρίνεται η ανάθεση φύλαξης-επιτήρησης και φρούρησης των δημοτικών κτιρίων, εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων πέριξ αυτών από προσωπικό και υποδομές ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης δεδομένου ότι «οι επανειλημμένες φθορές και βανδαλισμοί δημοτικών κτιρίων και χώρων, των οποίων η αποκατάσταση γίνεται κατεπειγόντως και ad hoc στοιχίζει προφανώς πολύ περισσότερο». Επιπλέον, ο δήμος Μυκόνου θεωρεί την απόφαση αυτή απαραίτητη μια και «αποσκοπεί στην μείωση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην περιοχή και ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα των δημοτών οι οποίοι πλέον επιθυμούν διακαώς να αισθάνονται ασφαλείς κατά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA