ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/07/2021 19:32

Μύκονος: «Βράζουν» για το lockdown και μιλούν για τιμωρητική διάθεση - Τι λένε δήμαρχος κι επαγγελματίες

«Η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση»

Μύκονος: «Βράζουν» για το lockdown και μιλούν για τιμωρητική διάθεση - Τι λένε δήμαρχος κι επαγγελματίες
Η Μύκονος έχει χτυπηθεί αδυσώπητα από τον κορονοϊό / Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Η Μύκονος τελεί υπό καθεστώς lockdown και γίνεται το πρώτο νησί που πληρώνει το μάρμαρο της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο Νο.1 τουριστικός προορισμός της Ελλάδας «κλειδώνει», καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά όλο το 24ωρο, καθώς και η κυκλοφορία από τη μία τα ξημερώματα ως τις έξι το πρωί, μέχρι και την 26η Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Μύκονος: Lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής

Οι επαγγελματίες του νησιού κάνουν λόγο για καταστροφή, επιρρίπτουν ευθύνες στους αρμόδιους που δεν έλαβαν μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση, ενώ υπάρχουν φόβοι για μαζικές ακυρώσεις και άτακτη φυγή όσων βρίσκονται τώρα στο νησί των ανέμων. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς υποστηρίζει ότι θα είναι χειρότερο για τη δημόσια υγεία να πάνε στα άλλη νησιά οι επισκέπτες της Μυκόνου μετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν.

Ο κ. Κουκάς στηλίτευσε την απόφαση να «κλειδώσει» το νησί τονίζοντας ότι «συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη. Μετά την έναρξη του προγράμματος Εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό».

Παράλληλα, ο κ. Κουκάς παραδέχθηκε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους».

Για το γεγονός ότι εκτραχύνθηκε η κατάσταση, ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις Αρχές τονίζοντας πως «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο».

Καταλήγοντας συμπέρανε πως «η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται.

Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις, σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Ηδη πάντως ακυρώνονται στο νησί της Μυκόνου συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα αυτό ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει μαζική φυγή τουριστών τις επόμενες ημέρες. Σε μεγάλα κλαμπ του νησιού τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή από πελάτες που σπεύδουν να ακυρώσουν κρατήσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει κύμα ακυρώσεων σε κρατήσεις ξενοδοχείων.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζουν εκτάκτως οι επαγγελματίες του νησιού που βρίσκονται σε αναβρασμό και «φωνάζουν» ότι είναι αδιανόητο για το νησί να μπορέσει να κρατήσει τον κόσμο του χωρίς να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και με τη «βουβαμάρα» όλο το 24ωρο λόγω της απαγόρευσης της μουσικής.

«Από το Δόξα ο Θεός στο Βοήθα Παναγιά»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες του νησιού ύστερα από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου και ζητούν από τον πρωθυπουργό να άρει την απόφαση Χαρδαλιά. Στην ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά στους επαγγελματίες της Μυκόνου. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες». Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας.

Για μία ακόμη φορά θα προτείνουμε, όπως κάναμε εξ’ αρχής, αλλά υιοθετούνται με καθυστέρηση όλες οι προτάσεις μας:

1. Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων
2. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό ( αν και η Μύκονος έχεις το ποιο υψηλό ποσοστό
εμβολιαστικής κάλυψης. Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους.

3. Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις ( δηλαδή με μουσική) και
χρονικούς περιορισμούς.

4. Οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγιεινομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν.

5. Να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες ( εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 100.000
είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.

6. Να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την
Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.

7. Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Έχουμε υποστεί πολλά! Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς. Άμεσα να τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ