Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα έκτακτα μέτρα αποφασίστηκαν από την Πολιτική Προστασία για το νησί της Μυκόνου μετά και από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώθηκε. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως και τις 06:00 και την απαγόρευση μουσικής σε όλα τα καταστήματα εστίασης του νησιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της.

Ποια νησιά βρίσκονται στο κόκκινο κι ακολουθούν κατά πόδας τη Μύκονο

Δεν είναι μόνο η Μύκονος που προβληματίζει και ένα βήμα πριν το lockdown βρίσκονται κι άλλα νησιά, καθώς καταγράφονται μεγάλες συρροές κρουσμάτων. Πονοκέφαλο στις υγειονομικές Αρχές έχουν προκαλέσει άλλοι τέσσερις δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί: Η Ιος, η Πάρος, η Σαντορίνη και οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Τα στοιχεία είναι φανερά της κρισιμότητας της κατάσταση: 300% αύξηση κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο. Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιά από το Σάββατο

Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνεται εκτεταμένος έλεγχος στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδιαλιάς. Ειδικότερα, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test. Θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα την ΕΡΓΑΝΗ. Υποχρέωση για υποβολή σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Θεοχάρης: «Ναι» στα τοπικά lockdown αν το επιβάλλει η κατάσταση

«Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα θέλουμε. Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορώ να τα αποφύγω (σ.σ. τα τοπικά lockdown) όταν η κατάσταση τα επιβάλλει», ανέφερε χθες ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας στην ΕΡΤ και ουσιαστικά προλείανε το έδαφος για τη σημερινή -κατά τα φαινόμενα- ειλημμένη απόφαση για λουκέτο -καταρχάς- στη Μύκονο.

Όπως τόνισε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, η τουριστική κίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. «Αυτό το λαμβάνουν υπόψη όλες οι τουριστικές αγορές. Η ευθύνη μας, απέναντι στη ζωή μας, πρώτα από όλα αλλά και στον τουρισμό μας, είναι να τηρούμε τα μέτρα. Να εμβολιαστούμε όλοι ώστε και αυτό το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα να περάσει, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας».

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πιάσουμε φέτος του στόχους που έχουμε θέσει στον τουρισμό ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Οι οικονομικοί στόχοι φέτος είναι σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα από όλα είναι η υγεία και η διασφάλιση της εικόνας της χώρας μας ως ένας ασφαλής προορισμός. Ως τώρα αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση στα σύνορά μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA