Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγγλία τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης μετάλλαξης Άλφα η οποία είχε κυριαρχήσει.

Αναλυτικά τα ποσοστά 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αρκεί όμως να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Σε περίπτωση που έχει γίνει μόνο μια δόση τότε το ποσοστό ανοσίας δεν είναι αρκετό. Η έρευνα αναφέρει ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα για τη μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά της μετάλλαξης Άλφα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά 67% κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς αρχικά είχε υπολογιστεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει προστασία σε ποσοστό 60%. Να σημειωθεί επίσης ότι το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του μεταλλαγμένου στελέχους Άλφα, σε σύγκριση με το αρχικό ποσοστό που είχε υπολογιστεί στο 66%.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει μέσα στο επόμενο διάστημα 

Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την Άλφα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη Βήτα, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη Γάμμα, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μετάλλαξη Δέλτα σε αριθμούς 

Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει.

«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA