Μενού
  • Α-
  • Α+

Το στόχο των 10 εκατ. δόσεων έπιασε το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού τη στιγμή, που η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» επιβάλει την επιτάχυνση των ρυθμών επίτευξης αλλά και την αύξηση του ποσοστού του τείχους ανοσίας. Επτά μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το 53% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας κατά το 4ο κύμα, που έχει ήδη ξεκινήσει με έξαρση νέων λοιμώξεων λόγω του στελέχους Δέλτα, εξαρτάται συνδυαστικά από τους ρυθμούς, που θα καταγράψει η ανοδική τάση των εμβολιασμών αλλά και το τελικό ποσοστό της εμβολιαστικής θωράκισης.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα το εμβόλιο της AstraZeneca και της Pfizer

Η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020 όταν η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας. Αφού έγινε η αποθήκευσή τους σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε 4 νοσοκομεία της Αττικής και σε 4 υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας και την επομένη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Από τότε μεσολάβησαν πολλά περιοριστικά μέτρα και η εμβολιαστική διαδικασία κορυφώθηκε με περισσότερες από 100.000 δόσεις ημερησίως μέχρι την πρόσφατη κάμψη των εμβολιασμών και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» να δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο έως τώρα απολογισμός των 12.875 θανάτων συμπολιτών μας από επιπλοκές του κορονοϊού, τα περισσότερα από 460.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις, που κινούνται στην περιοχή των 3.000, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι 10.766 καταγεγραμμένοι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών αποτελούν τον σταθερό οδηγό του υπουργείου Υγείας για τον καθολικό εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας. Πλέον, το νέο στέλεχος του ιού κινητοποιεί περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρώντας να ενθαρρυνθούν οι άνω των 50 να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι δύο επόμενοι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η επιδημιολογική διαχείριση του Αυγούστου και η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβριο και η απρόσκοπτη, στο μέτρο του δυνατού, επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός ιεραρχείται ως απόλυτη προτεραιότητα με την υποχρεωτικότητα του σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες να ρυθμίζεται νομοθετικά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.

Βασίλης Κικίλιας: Θέτουμε νέους στόχους μετά τους 10 εκατ. εμβολιασμούς

«Ξεπερνάμε τους 10 εκατ. εμβολιασμούς, καλύπτοντας το 53% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν μας αρκεί αυτό. Θέτουμε διαρκώς υψηλότερους στόχους όσον αφορά την ψυχική υγεία και τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο για την ψυχική υγεία, το οποίο διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κ. Κικίλιας είπε πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά επισημαίνοντας: «Παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα».

Συναγερμός για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ειδικότερα, η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σταθερά επιβαρυμένη με εκτόξευση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου και εκθετική αύξηση των νοσηλειών, που ξεπερνούν πλέον τις 1.000. Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών όμως προέρχεται από την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» καθώς υπολογίζεται ότι αυξάνεται κάθε εβδομάδα κατά 10%. Αυτή άλλωστε, είναι και η μεγαλύτερη αγωνία όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τις προβλέψεις να τρομάζουν. Οι μεγαλύτερες εστίες νέων λοιμώξεων με το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα εντοπίζονται στα νησιά με την Δέλτα να αναμένεται να φτάσει πολύ σύντομα στο 70% των κρουσμάτων.

Ενας επιπλέον δείκτης, που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του 4ου κύματος, έχει να κάνει με τις ηλικιακές κατηγορίες, που πλήττονται περισσότερο από την νόσο, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Από τα 46 έτη στις αρχές του χρόνου βρισκόμαστε στα σήμερα στα 30 έτη, γεγονός, που αποδεικνύει ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία των νέων νοσηλειών.

Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων δε συνοδεύεται από νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ με το ΕΣΥ να μην υφίσταται, τουλάχιστον προς ώρας, ιδιαίτερη πίεση καθώς η πολύ βαριά νόσηση αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο αλλά όχι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας εντείνει τις προσπάθειες εμβολιαστικής κάλυψης των πιο ευάλωτων ομάδων το συντομότερο δυνατό αποτρέποντας αύξηση των θανάτων αλλά και των εισαγωγών, που θα δοκίμαζαν ξανά τις αντοχές των νοσοκομείων.

Τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία έναντι της«Δέλτα»

Τη στιγμή, που η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό τα συστήματα υγείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μία νέα έρευνα έρχεται να πιστοποιήσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που αποτελεί και για το νέο στέλεχος, το μοναδικό όπλο αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλία, o πλήρης εμβολιασμός με τα σκευάσματα της Pfizer ή της AstraZeneca είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικός κατά της μετάλλαξης Δέλτα όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα. Αντίθετα, μόνο μία δόση των εμβολίων παρέχει πολύ χαμηλό ποσοστό προστασίας.

Ειδικότερα, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της Δέλτα. Οπως διαπιστώθηκε, η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer εξασφαλίζει προστασία σε ποσοστό 36% κατά της νόσησης με συμπτώματα από το στέλεχος Δέλτα ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA