Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχητικά για την εφεξής πορεία του εμβολιασμού και την επίτευξη του τείχους ανοσίας κατά του κορονοϊού είναι τα ευρήματα έρευνας για τις απόψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με αυτά, από το 1/3 των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου, ένα μικρό μόνο ποσοστό, 1 στους 4, δηλώνει ότι σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ ένας σκληρός πυρήνας, της τάξεως του 25-27%, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν και ότι είναι αμετακίνητοι στις απόψεις τους. Στην κατηγορία αυτή του πληθυσμού ανήκουν κυρίως άνδρες και άτομα νεαρής σχετικά ηλικίας.

Το 15% θεωρεί ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά 

Μεταξύ αυτών που δεν προτίθενται να εμβολιαστούν 6 στους 10 είναι κατά των εμβολίων γενικότερα, το 15% θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά και 3 στους 10 επικαλούνται την ανησυχία τους για πιθανές παρενέργειες.

Οι μισοί εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τους παροτρύνει να το κάνουν. Αν κάτι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τη στάση τους είναι κυρίως ο συνδυασμός των δυσμενών επιπτώσεων για τους μη εμβολιασμένους από μέτρα της πολιτείας και της υποχρεωτικότητας και η έντονη πίεση συμβουλευτικού χαρακτήρα από τον προσωπικό τους γιατρό.

Ως προς την υποχρεωτικότητα σε επαγγελματικές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής αφορά στους υγειονομικούς και όσους φροντίζουν ηλικιωμένους, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά για τους εργαζομένους στα ΜΜΜ και για τους εκπαιδευτικούς (65% και 64% αντίστοιχα), για τους δημόσιους υπαλλήλους εάν αυτοί έρχονται σε επαφή με το κοινό (61%), για τους εργαζομένους στην εστίαση (60%) και ακολουθούν άλλες κατηγορίες.

Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας

Η έρευνα διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 ατόμων, 17 ετών και πάνω, σε ολόκληρη τη χώρα, από την Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Σε γενικές γραμμές τα ευρήματα, τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, αποκαλύπτουν έναν διχασμό στην ελληνική κοινωνίας. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Αντίθετα, το 1/3 του πληθυσμού δεν φοβάται τον ιό, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τον νικήσει και δεν έχει εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη είναι συμβατά σε πολύ μεγάλο βαθμό με την επίσημη εικόνα:

  • το 62% του δείγματος δήλωσε ότι έχει εμβολιαστεί,
  • το 6% έχει κλείσει ραντεβού
  • το 32% δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού καταγράφεται σε άτομα άνω των 65 ετών και το χαμηλότερα ανάμεσα στα άτομα ηλικίας 17-24 ετών (η πλατφόρμα άνοιξε πολύ αργότερα), ενώ φαίνεται υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο λεκανοπέδιο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. Τα 2/3 είναι υπέρ του εμβολιασμού, όμως το υπόλοιπο 1/3 θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις πλευρές. Αποτελεί ένα μεγάλο και κρίσιμο ποσοστό, που είναι ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανόσιας", τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

  • Το 68% των συμμετεχόντων ανησυχούν για την πανδημία, αυτήν την περίοδο που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι δεν ανησυχεί.
  • Μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν και όσων δεν προτίθενται να εμβολιαστούν, τα ποσοστά ανέρχονται σε 76% και 52% αντίστοιχα.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι ανησυχούν πολύ περισσότερο για το ενδεχόμενο να μολυνθούν από τον ιό όσοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ μεταξύ αυτών που δεν προτίθενται να εμβολιαστούν ανησυχούν μόλις 1 στους 4.
  • Αναφορικά με τη δυνατότητα του εμβολιασμού να νικήσει την πανδημία 2 στους 3 (64%) πιστεύουν ότι το «όπλο» είναι ισχυρό, ενώ 18% δεν το θεωρεί ικανό να βάλει τέλος στην πανδημία.
  • Ανάμεσα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 76% θεωρεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, υπάρχει όμως και ένα ποσοστό που, παρότι δεν το πιστεύει, έχει εμβολιαστεί για λόγους κοινωνικής ευθύνης.
  • Αντιθέτως, μεταξύ αυτών που δεν πρόκειται να εμβολιαστούν είναι πολύ μικρό το ποσοστό που θεωρεί ότι τα εμβόλια μπορούν να βάλουν τέλος στην πανδημία (35%).
  • Το 25% θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή, το 38 % ότι είναι αρκετά ασφαλή (συνολικά 63% ) έναντι του 12% που θεωρεί ότι είναι λίγο ασφαλή, 10% καθόλου ασφαλή και 15% δεν δίνει καμία απάντηση.
  • Ανάμεσα σε όσους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, μόλις ένα 6% θεωρεί τα εμβόλια πολύ ασφαλή και μόνο 27% αρκετά ασφαλή.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA