Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοκ έχει προκάλεσει η δολοφονία της 31χρονης στη Δάφνη, καθώς είναι η δεύτερη που σημειώνεται μέσα σε μόλις έναν μήνα και η έκτη που καταγράφεται τους τελευταίους επτά μήνες στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμηΔολοφονία στη Δάφνη: «Δεν την άφηνε να κάνει τίποτα» - Τι λένε φίλοι της Αννας

Ο 40χρονος άνδρας μαχαίρωσε θανάσιμα την 31 ετών σύζυγό του, Άννα,  στο λαιμό και στη συνέχεια παραδόθηκε, με το κίνητρο της δολοφονίας, όπως υποστηρίζει ο δράστης, να αποδίδεται στην «υπερβολική ζήλια» του συζυγοκτόνου. Ο ίδιος ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι μαχαίρωσε τη γυναίκα του από «ζήλια».

Δεν είναι λίγες οι «φωνές» που ζητούν να αποκτήσει η έννοια «γυναικοκτονία» και νομική αναγνώριση, καθώς δεν πρόκειται απλώς για ανθρωποκτονία, αλλά για μία κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον γυναικών που κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου, περνά από πολλά στάδια βίας -λεκτική, συναισθηματική, σωματική- και τελικά καταλήγει στην δολοφονία.

Οι δολοφονημένες γυναίκες του 2021 

  • Γαρυφαλλιά: Δολοφονήθηκε στις 16 Ιουλίου στις διακοπές της στην Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, επειδή «χάλασε η φάση». Είχαν τσακωθεί, εκείνος νευρίασε, την χτύπησε και την πέταξε από τα βράχια. 
  • Καρολάιν: Δολοφονήθηκε στις 11 Μαΐου από τον σύζυγό της στη μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά. Την έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια στην κρεβατοκάμαρά τους. Για 40 ημέρες έπαιζε θέατρο, προσποιούμενος ότι την σκότωσαν ληστές. Ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει την ληστεία. 
  • Ελένη: Στις αρχές Ιουνίου, ακόμη μια γυναίκα, η Ελένη, δολοφονήθηκε από τα χέρια του κακοποιητή πρώην συζύγου της, όταν εκείνος της έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα και την πυροβόλησε εξ επαφής.
  • Κωνσταντίνα: Δολοφονήθηκε τον Απρίλιο  από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος «μπούκαρε» στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και σκότωσε τόσο εκείνη, όσο και τον αδελφό της.
  • Τον Ιανουάριο του 2021 μια 54χρονη γυναίκα από τη Νορβηγία στα Μεσκλά των Χανίων της Κρήτης, έπεφτε νεκρή από τα χέρια του Νορβηγού συντρόφου της στο σπίτι της, από 14 μαχαιριές.

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που δεν επελήφθησαν της καταγγελίας της γειτόνισσας

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς που δεν επελήφθησαν της καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία της γειτόνισσας19 μέρες πριν γίνει η δολοφονία στη Δάφνη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία».

«Δεν σκοτώνει η ζήλια αλλά ο δολοφόνος»

Για «πανδημία» έμφυλης βίας μίλησε στον ΣΚΑΪ η εξελικτική ψυχολόγος, Στέλλα Αργυρίου, μετά τη νέα δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη και τις συνολικά έξι γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας τους τελευταίους επτά μήνες. Η κυρία Αργυρίου τόνισε ότι πλέον δεν αρκεί να καταδικάζουμε τους φόνους γυναικών αλλά απαιτείται να οργανωθεί μια εθνική εκστρατεία στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας. «Μέσα σε μισό χρόνο χάσαμε έξι γυναίκες», «δεν είναι πια εξαίρεση», ανέφερε η ίδια.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου ότι τη σκότωσε λόγω ζήλιας, η κυρία Αργυρίου τόνισε ότι δεν σκοτώνει ούτε η ζήλια, ούτε ο καυγάς, ούτε η λογομαχία ούτε ο εγκλεισμός. Αυτός που σκοτώνει είναι ο δολοφόνος. «Ο δολοφόνος στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του. Γι’ αυτό το τη σκοτώνει», τόνισε και πρόσθεσε ότι η βία έχει κλιμάκωση και οι γυναίκες υπέμειναν βία για καιρό.

«Ξεκινά κάπως, και όταν δεν αντιμετωπίζεται δυστυχώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να καταλήγει με φόνο. Πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε και να δίνουμε σημασία στα πρώτα σημάδια της βίας», τόνισε η εξελικτική ψυχολόγος. Ως προς το τι πρέπει να γίνει ανέφερε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών για να να μην βρίσκεται εκτός φυλακής σε 4 με 6 χρόνια κάποιος που σκότωσε τη σύζυγό του.

Η έμφυλη βία

Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το 2017, η Eurostat κατέγραψε 854 γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας από μέλος της οικογένειας ή τον σύντροφο σε 16 χώρες-μέλη που παρείχαν τα σχετικά στοιχεία. Περισσότερες από 71 γυναίκες νεκρές τον μήνα από τον άνθρωπο που είχε τα κλειδιά του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των γυναικοκτονιών από τον σύντροφό τους έχει φτάσει ακόμη και το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα 2013-2018 δολοφονήθηκαν συνολικά 69 γυναίκες, με την ενδοοικογενειακή βία υπόλογη για το 30,4%-50% των ετήσιων περιστατικών σε σχέση με το σύνολο των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, στην εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία και τις Κοινωνικο-πολιτικές Πρακτικές. Η ακραία περίπτωση της «Γυναικοκτονίας»:

2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.

Το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες.

1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους.

1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA