Μενού
  • Α-
  • Α+

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021 με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες Αρχές τη στιγμή που ομάδες του πληθυσμού θα απέχουν από την εργασία τους, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτα μέτρα για την προστασία τους και οι δωρεάν είσοδοι σε δημοφιλείς παραλίες της Αττικής προσφέρουν «ανάσα δροσιάς» στους κατοίκους του πυκνοκατοικημένου λεκανοπεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Φλέγεται η Αθήνα: Ακρόπολη και Ομόνοια παραδομένες στον καύσωνα 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα σε όλη την Ελλάδα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, δεν αποκλείει η θερμοκρασία να φτάσει ακόμα υψηλότερα και να προσεγγίσει τη Δευτέρα ακόμα και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα έχει ως χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια και τις πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 46 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, αναφερόμενος στους 47 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψε το θερμόμετρο στην Κυψέλη το Σάββατο, 31 Ιουλίου, είπε πως η θερμοκρασία μετριέται από τον παγκόσμιο μετεωρολογικό οργανισμό με συγκεκριμένα όργανα, ωστόσο δεν αποκλείεται από τη Δευτέρα η αίσθηση σε πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές πυκνοκατοικημένες όπως η Κυψέλη να είναι πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου (στην άσφαλτο)!

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 1η Αυγούστου: 

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 42 και κατά τόπους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου και της Στερεάς.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Στα νησιά από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 25 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 και κατά τόπους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα στην εργασία και δωρεάν παραλίες 

Λόγω του καύσωνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, όπως αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ 12:00 - 16:00 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:

  1. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
  2. Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  3. Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  4. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  5. Έγκυοι

Μάλιστα συστήνεται στις προϊστάμενες Αρχές να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τις περιπτώσεις όπου τόσο η φύση των καθηκόντων όσο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας θέτουν θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να οργανώσουν τον χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων προκειμένου να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 16:00. Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας και για τις υπαίθριες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα π.χ. οικοδομικές εργασίες, ταχυμεταφορές.

Επίσης τη Δευτέρα 2 Αυγούστου δωρεάν θα είναι η είσοδος στις εξής παραλίες της Αττικής: 

  1. Ακτή Βουλιαγμένης 
  2. Αστέρας Βουλιαγμένης 
  3. Ακτή Α' Βούλας 

Οι πύλες εισόδου της Ακτής Βουλιαγμένης θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 08:00 έως τις 21:00 με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών να φτάνει τα 2.000 άτομα. Στον Αστέρα και την Βούλα οι επισκέπτες καλούνται να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες κατά την προσέλευσή τους. 

Έκκληση για την κατανάλωση ρεύματος 

Η Δευτέρα, 2 Αυγούστου θεωρείται κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης διότι ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απηύθυνε έκκληση για να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υποστήριξε πως θεωρείται κρίσιμη η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 - 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600 MW κατά την ώρα αιχμής (περί τις 21:00). Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μέσος όρος μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήρθε σε 8.115 MW.

Στις ημέρες του καύσωνα τα κλιματιστικά είναι αυτά που προσφέρουν «ανάσες δροσιάς», ωστόσο έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να μην καταναλώσουν... υπερβολικό ρεύμα. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα. Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA