Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καιρός: Ακρόπολη και Ομόνοια παραδομένες στον καύσωνα - Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους (βίντεο από θερμική κάμερα)

Τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν με τον καύσωνα αποτυπώνει βίντεο από θερμική κάμερα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 55°C

Καύσωνας στην Αττική (πηγή: Meteo.gr/Up Stories)
Καύσωνας στην Αττική (πηγή: Meteo.gr/Up Stories)

Καιρός: Ένας από τους πιο ιστορικούς καύσωνες στην Ιστορία της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη και η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου απειλεί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα έχει λάβει ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας: Ολα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών, οι αλλαγές στην εργασία

Χαρακτηριστικά, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε στα πιο θερμά (βαθύ κόκκινο) σημεία, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 55° Κελσίου ενώ για ακόμα μια φορά η θερμοκρασία που αναπτυσσόταν στις μονάδες κλιματισμού στις ταράτσες των μεγάλων κτηρίων καθώς και στην πυρακτομένη άσφαλτο άγγιζε τους 70°+ Κελσίου.

Ένα μνημείο 2.500 χρόνων στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Η Ακρόπολη, όπως και πολλά ακόμα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας, μας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, μιας και στην ουσία βρίσκονται έρμαια της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που γίνεται λόγος για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία παγκοσμίως το θερμικό αποτύπωμα του Παρθενώνα, ενός μνημείου 2.500 χρόνων, είναι ίσως το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα σε κατασκευή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ήταν στα μεταλλικά σπιτάκια (isobox) που βρίσκονται σε αυτόν, και που άγγιζε τους 57° Κελσίου.

Η χρήση μαρμάρου, σε συνδυασμό με τον αέρα που διοχετεύεται ανάμεσα στις κολώνες, διατηρούν τη θερμοκρασία σε αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναλόγως των συνθηκών. Φανταστείτε να υπήρχε και η στέγη! Το μάρμαρο άλλωστε είναι και το βασικό υλικό στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σύγχρονων κτηρίων με κάλυψη θερμοπρόσοψης.

Καύσωνας: Η ανάσα δροσιάς από το σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας έχει επιστρέψει στην θέση του τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. Το σιντριβάνι της Ομόνοιας, πέρα από μια όαση ομορφιάς για όσους την διασχίζουν είτε πεζοί είτε με τα αυτοκίνητα, προσφέρει και μια σπουδαία ενεργειακή αναβάθμιση σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως θα δείτε και στο βίντεο του Up Stories το σιντριβάνι λειτουργεί σαν κλιματιστικό και δροσίζει ολόκληρη την πλατεία και τα κτήρια πέριξ αυτής. Ακολουθεί το βίντεο του Up Stories:

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Καύσωνας #Καιρός #Ακρόπολη #Ομόνοια