Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φωτιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (1/8) μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ψίνθος, Μαριτσά, Δαματριά και το στρατόπεδο του Καλαμώνα ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μην εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών. 

Διαβάστε ακόμη: Χρήστος Ζερεφός: Το τέλος του καύσωνα μπορεί να φέρει καταστροφικές φωτιές, το είδαμε το 2007 στην Ηλεία

Πλέον στην περιοχή έχουν παραμείνει οι επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 67 πυροσβέστες με 3 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου και 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο. Επίσης στο «νησί των Ιπποτών» έφτασε και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να αποκατασταθεί σε όλο το νησί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Στην περιοχή της φωτιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ αποσύρθηκαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. 

«Κλιματική απειλή» 

Την Κυριακή «είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 το Σάββατο, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out!», είπε νωρίτερα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ο κ. Χαρδαλιάς θέλοντας να δείξει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σύγκρινε τον αριθμό των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην χώρα με τα προηγούμενα χρόνια. «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα, χαρακτηριστικά τον Ιούλιο είχαμε 1584 φωτιές, 953 είχαμε το 2019. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, αφού δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή πλέον, μιλάμε για κλιματική απειλή» είπε ο Νίκος Χαρδαλίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA