Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χρήστος Ζερεφός: Το τέλος του καύσωνα μπορεί να φέρει καταστροφικές φωτιές, το είδαμε το 2007 στην Ηλεία

Καταστροφικές φωτιές μπορεί να φέρει το τέλος του καύσωνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό

Φωτιά (Πηγή: Eurokinissi)
Φωτιά (Πηγή: Eurokinissi)

Καταστροφικές φωτιές μπορεί να φέρει το τέλος του καύσωνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό που έκανε λόγο για «τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς» καθώς θα «είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν».

Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας: «Φλέγεται» η Ελλάδα τη Δευτέρα - Ολα τα μέτρα για τους εργαζόμενους

«Είναι τέτοιες οι συνθήκες αερισμού της Ελλάδας οι οποίες μετριάζουν τον καύσωνα, το γράφει κι ο Αριστοτέλης στα μετεωρολογικά, το πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό επανέλθει το σύστημα των ετησίων ανέμων, τέλος εβδομάδας, τότε ο κίνδυνος φωτιάς θα είναι τεράστιος, ακόμα πιο μεγάλος από αυτόν που ζούμε τώρα… Είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία με τις τεράστιες πυρκαγιές που κινδύνεψε η αρχαία Ολυμπία, το είδαμε και το ’87 και το ‘58», ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Ζερεφός διευκρίνισε ότι οι άνεμοι καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα επεκταθεί μία φωτιά και σε ποια κατεύθυνση θα πάει. «Οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι χαρακτηριστικά επικίνδυνες και δεν πρέπει να πούμε “ουφ πέρασε ο καύσωνας”», τόνισε.

Όλο και συχνότερα ακραία φαινόμενα

«Οι μελέτες που έχουμε κάνει είναι ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα, όπως στη μεγάλη μελέτη της ΤτΕ. Το κόστος μακροπρόθεσμα, στην Ελλάδα, θα είναι 700 δισ. αν προσαρμοστούμε μπορεί να μειωθεί στα 400. Συχνότερες ακραίες βροχοπτώσεις. Από κάθε 5 με κάθε 10 χρόνια καύσωνα να έχουμε κάθε χρόνο τέτοιους μετά το 2050 με 2060», είπε ο κ. Ζερεφός.

«Όταν φτάσουμε στο σημείο το ακραίο να γίνει σύνηθες, το έχω πει πολλές φορές, τότε δε θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, δηλαδή θα έχουμε μπει σε μια νέα κατάσταση την κατάσταση της θερμοπληκτης γης που ό,τι και να κάνουμε αυτή θα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό «ευτυχώς» που δεν έχει φτάσει ακόμα η γη σε αυτό το σημείο. Ωστόσο προειδοποίησε πως αν φτάσει, δεν θα υπάρξει επιστροφή. «Όμως ακόμα έχουμε περιθώριο να το αποφύγουμε αυτό, μολονότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Διότι πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου δηλαδή του αποτυπώματος άνθρακα στο σύνολο του πλανήτη μέχρι 2050 πρέπει να απεμπλακούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε νέες μορφές ενεργείας», υποστήριξε.

«Τρίτος καύσωνας στον Ιούλιο, τόσο μεγάλος, δεν είναι φυσιολογικό» τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός. Τέλος, ανέφερε πως στην Ελλάδα έχουν υπάρξει καύσωνες το 1958, το 1963, το 1987, το 2007 και το 2017. Ο καύσωνας του 2021 «είναι ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά με τη μεγαλύτερη διάρκεια».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Καύσωνας #Ελλάδα #Φωτιά #Χρήστος Ζερεφός