Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται, με το πρώτο φως της μέρας, η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Στις 7:30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό. Συνολικά έχουν εκκενωθεί περισσότερα από 15 χωριά. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά: Μπαίνει κι ο Στρατός στη μάχη - Αναβαθμισμένος ρόλος για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Στην Εύβοια επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη. 

 Στο «κόλπο» μπαίνει πιο ενεργά ο Στρατός. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου παρόντων Μητσοτάκη κι αρμοδίων, θα επιχειρούν πιο ενεργά στην πρόληψη και την επιτήρηση των ελληνικών εδαφών. 

Εύβοια: Μήνυμα του 112

Eνεργοποιήθηκε το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Ανατριχιαστικός ο ήχος των καμπανών από την εκκλησία στις Κεχριές στην Εύβοια, καθώς χτυπούσαν με σκοπό να εκκενωθεί το χωριό που απειλείται από τις φλόγες. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους. Ο ιερέας του χωριού έκανε έκκληση στους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και σήμερα, καθώς τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.  

Εύβοια: Εντάθηκαν οι άνεμοι τα ξημερώματα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια. Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA