Μενού
  • Α-
  • Α+

Χρήση ειδικών μασκών συνιστά ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στους κατοίκους της Αττικής, καθώς τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2.5 από τη φωτιά συγκεντρώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα πάνω από το λεκανοπέδιο, με ιδιαίτερη πυκνότητα στον βόρειο και κεντρικό τομέα και τον Πειραιά. Η χαρτογράφησή τους έγινε από την Περιφέρεια και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Για το λόγο αυτό έχει ενεργοποιηθεί το τηλεφωνικό κέντρο 1110 της περιφέρειας και του ΙΣΑ, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων από το τοξικού νέφος που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό γίνεται σύσταση για χρήση μασκών N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM 2.5.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην Αττική σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται ως εξής: Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας ( προς την 6η Αυγούστου) οι συγκεντρώσεις των PM2.5 παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα (περίπου στα 20 μg m-3) με μια μικρή επιβάρυνση στον βόρειο τομέα. Μεταξύ 7.00 και 11.00 το πρωί, υπήρξε απότομη αύξηση των συγκεντρώσεων, αρχικά στον Πειραιά και τον κεντρικό τομέα και κατόπιν σε όλο το λεκανοπέδιο, με ωριαίες τιμές που ξεπέρασαν τα 100 μg m-3, ωστόσο αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα της πρώτης ημέρας τη φωτιάς, όταν τα μέγιστα ωριαία επίπεδα ξεπερνούσαν τα 300 μg m-3.  Μετά τις 11.00 παρατηρείται σταδιακή βελτίωση, με τα επίπεδα στον κεντρικό και όρειο τομέα να χαρακτηρίζονται μέτρια (περίπου στα 20 μg m-3), ενώ στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο παραμένουν σχετικά χαμηλότερα.

Τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Η απλή χειρουργική μάσκα δεν προστατεύει από τα μικροσωματίδια 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αναφέρει ότι οι μάσκες Ν-95  παρέχουν καλύτερη προστασία από τα μικροσωματίδια εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, η οποία προκαλείται από τις φωτιές. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) επισημαίνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιείται κατά την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5 και μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Όπως αναφέρει, «τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετιούνται στα δάση, αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση». Η ΕΑΕ συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν παρά μόνο για επείγουσα ανάγκη υγείας.  Για προγραμματισμένη θεραπεία, να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξ' αίτιας αυτού του λόγου να τις  εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA