Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνεχίζει να είναι επιβαρυμένη και προκαλεί ανησυχία εν όψει του φθινοπώρου καθώς οι εκτιμήσεις όχι μόνο για τα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας να μην είναι αισιόδοξες.

Διαβάστε ακόμη: Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη έξοδος υπό τον φόβο της έξαρσης του κορονοϊού

Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, για μία ακόμη ημέρα χθες καταγράφηκαν πάνω από 3.000 θετικά κρούσματα ενώ εκείνο που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι η εικόνα που υπάρχει στα νησιά. Στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας του νησιού, τη στιγμή που σε Χανιά και Ηράκλειο -όπως και στη Ζάκυνθο- εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά είναι πολύ πιθανό να φέρει νέα αύξηση κρουσμάτων. Άλλωστε αρκετά νησιά όπως η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος, και η Μύκονος βρίσκονται στο «κόκκινο».  Οι ειδικοί συνεχίζουν να τονίζουν πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι αφενός τα μέτρα αφετέρου ο εμβολιασμός μέσω του οποίου θα χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Βασιλακόπουλος: Περισσότερος έλεγχος πέρυσι

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε λόφο για εκρηκτικό συνδυασμό αναφερόμενος στη νυχτερινή διασκέδαση και τους εορτασμούς τους Δεκαπενταύγουστου.

«Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις. 

Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων.»

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Τέλος, σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών

Σχέδιο «Δεκαπενταύγουστος»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους η Αστυνομία έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Δεκαπενταύγουστος». Αυτό προβλέπει εξονυχιστικούς ελέγχους σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση καθώς και σε δημοφιλείς προορισμούς ώστε να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.  σχεδιασμός περιλαμβάνει διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια. Ουσιαστικά η αστυνομία θα είναι ο δεύτερος ομόκεντρος κύκλος, καθώς τον πυρήνα του λιμανιού θα ελέγχει το Λιμενικό.

Ακόμη προβλέπεται ότι κάμερες και drones θα ελέγχουν για κορονοπάρτι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μυστικούς αστυνομικούς σε βίλες αλλά και γιοτ που μπορεί να διοργανώνονται κρυφές εκδηλώσεις. «Σκανάρισμα» θα γίνεται ακόμα και σε social media για τυχόν προσκλήσεις σε πάρτι, μέσα από αυτά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA