Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει με τα λεγόμενά του αναφορικά με τον εμβολιασμό ο Ελληνας πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον πατέρα του να τοποθετείται επί του ζητήματος. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς, σε επικοινωνία που είχε με την ΕΡΤ, πήρε θέση για όσα γράφονται για τον γιο του, μετά τις δηλώσεις του ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ούτε σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον εκτός κι αν γίνει υποχρεωτικό.

Ακόμα και σήμερα, μετά τη νίκη του στο Σινσινάτι επί του Σεμπάστιαν Κόρντα με 2-0 σετ, ο Ελληνας πρωταθλητής θέλησε να διευκρινίσει τα λεγόμενά του, κάνοντας μάλλον τα πράγματα χειρότερα, καθώς ανέφερε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο αν δεν είναι υποχρεωτικό, λέγοντας πως δεν είναι κατά του εμβολιασμού, αλλά αισθάνεται πως το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά. Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι κατά του εμβολίου αλλά δεν βλέπει τον λόγο να εμβολιαστεί στην ηλικία που είναι. «Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά, Απόστολος, τοποθετήθηκε για το ζήτημα, λέγοντας πως είναι σύμφωνος με την απόφαση του γιου του μιας και όπως τόνισε «οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα». Από την άλλη βέβαια, απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο είναι αναγκαία τα εμβόλια, δηλώνοντας ωστόσο πως έχει εμπιστοσύνη στην Πολιτεία.

«Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο, όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις), βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι όταν χρειάζεται.

Ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται αν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

«Καταιγίδα» από αντιδράσεις

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά με πολλούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τέτοιου είδους αναφορές και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα νεαρό αθλητή που εντυπωσιάζει όλο τον πλανήτη με τις αθλητικές του επιδόσεις και διακρίσεις. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος στηλίτευσε τις δηλώσεις Τσιτσιπά σημειώνοντας ότι για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε. «Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων» υπογράμμισε.

Και πολλοί λοιμωξιολόγοι όμως αντέδρασαν ξεκαθαρίζοντας πως οι εν λόγω δηλώσεις είναι καταφανώς λανθασμένες. «Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά καλύτερα να μην είχε αναφερθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε ο τενίστας, φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ.

Στην ίδια κατεύθυνση και το σχόλιο της Προέδρου ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη. «Είναι ένα θέμα σοβαρό. Είναι προσωπικό του θέμα, δεν είναι επιστημονική άποψη. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν πλήρως γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε και γιατί είμαστε υποχρεωμένοι οι επιστήμονες να ενημερώνουμε τον κόσμο» είπε μιλώντας στον Alpha και συμπλήρωσε: «Δεν θα καθίσουμε να ασχοληθούμε με το τι λέει ο κάθε πολίτης. Είναι σεβαστή αλλά προσωπική άποψη».

Από τη πλευρά της η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα προχώρησε σε μία δηκτική ανάρτηση, στην οποία έγραψε: «Απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο "Σωτηρία", τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2.500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις περήφανους». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA