Μενού
  • Α-
  • Α+

«Κλείδωσε» η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τις ευπαθείς ομάδες, την οποία θα λάβουν μέσα στο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Οpen, αύριο Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση τρίτης – ενισχυτικής - δόσης για ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού. Με βάση τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναμένεται να ακολουθήσουν οι εξής:

  • Υγειονομικοί πρώτης γραμμής (πχ όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ καθώς υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα). Η σχετική συζήτηση θα γίνει στην επιτροπή των ειδικών εντός της εβδομάδας.
  • Φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας και δομές ΑμΕΑ
  • Πιθανόν θεωρείται ότι θα ακολουθήσουν και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, δηλαδή ανω των 60 ή άνω των 70 ετών.

Απογοητευτική η εμβολιαστική κάλυψη εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, προβληματισμό προκαλεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο ΕΚΑΒ: Ένας στους 4 παραμένει ανεμβολίαστο και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, καθώς είναι είναι ειδικευμένοι. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές όπου ο εμβολιασμός των εργαζομένων είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί και να μη βγαίνουν οι βάρδιες.

Διαβάστε ακομη: Νίκος Βέρτης: Λουκέτο στο κέντρο που εμφανίζεται λόγω παραβίασης των μέτρων για τον κορoνοϊό

Το σχέδιο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς 

Σε κάθε περίπτωση, σχέδιο για τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ως την 1η Σεπτεμβρίου επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και - εκτός από την αναστολή - εξετάζεται η πιθανότητα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, το Δημόσιο προκαταβάλλει το μισθό του δεκαπενθημέρου και έτσι στις 26 Αυγούστου οι υγειονομικοί θα λάβουν την προκαταβολή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, μελετάται όσοι δεν εχουν εμβολιαστεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, να κληθούν να επιστρέψουν αυτό το τμήμα του μισθού. Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται να μπουν στο... παιχνίδι ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα μεταφέρονται περιστατικά non covid από όλα τα νοσοκομείο της Ελλάδας που τυχόν υπολειτουργούν λόγω πολλών αναστολών.Aπό την προσεχή Δευτέρα δε, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμπληρωματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μπορεί να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες, για όσους βγουν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι από ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού εργαζόμενοι στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υπό εκπόνηση σχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η ανάθεση αυτή, προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα κενά όσο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή.  Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν αυτό το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

Αυτά είναι τα 6 μέρη στα οποία δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι

Δυσκολεύουν συνολικά τα πράγματα από το φθινόπωρο για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο καθώς η κυβέρνηση «ξορκίζει» την πιθανότητα ενός ακόμα lockdown και ετοιμάζει μέτρα για τους ανεμβολίαστους. 

Όπως άφησαν να διαφανεί, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τα νέα μέτρα θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Έτσι, βέβαιη είναι η παράταση του τωρινού «μπλόκου»  σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα αποκλείονται από κλειστούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας και άρα δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε:

  • Εστιατόρια
  • Μπαρ
  • Καφετέριες
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφους

Επιπλέον, ήδη δεν μπορούν να μπουν σε γήπεδα, καθώς ισχύει η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA