Μενού
  • Α-
  • Α+

Ούτε το Σάββατο σημειώθηκε μείωση κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 3.064 κρούσματα, 333 διασωληνωμένους και 35 θανάτους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει επιλογή οριζοντίου lockdown προς το παρόν, ωστόσο τα δραστικά μέτρα συνεχίζονται από αύριο Κυριακή με τον εμβολιασμών πιστών στις εκκλησίες. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο υπουργός κι επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ο αριθμός των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία της Ελλάδας - Γιατί «κόβουν» τις άδειες των υγειονομικών από 1η Σεπτεμβρίου

Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες

Κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από αύριο Κυριακή.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο Δημόσιο και την εστίαση

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους μετά τους υγειονομικούς. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται, στην κυβέρνηση εξετάζεται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τομείς όπως η εφορία και οι ένοπλες δυνάμεις να εμβολιάζονται υποχρεωτικά. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και στην εστίαση.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Εστίαση

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορονοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, θα γίνει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. «Να επισημάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και την κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο: 220.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.

Σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA