Μενού
  • Α-
  • Α+

Αύξηση έχει παρουσιάσει ο ρυθμός των μολύνσεων από κορονοϊό, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και την Τρίτη (24/8) ο αριθμός τους να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ με 4.608 νέες μολύνσεις. Μοναδικό «όπλο» κατά της COVID-19 είναι ο εμβολιασμός που από την 1η Σεπτεμβρίου καθίσταται υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, των οποίων οι άδειες από τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανακαλέστηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τελευταίο Σάββατο Αυγούστου - Τα 4 νέα μέτρα για την επιστροφή από διακοπές και δωρεάν self test για ανεμβολίαστους

Υγειονομικοί επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι παρά την αναστολή σύμβασης και τη στέρηση μισθού που προβλέπεται για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 150 υγειονομικούς που εμβολιάζονταν το τελευταίο διάστημα, πλέον εμβολιάζονται 400 την ημέρα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως την 1η Σεπτεμβρίου θα βγουν σε αναστολή 10.000 άνθρωποι. Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR: 

  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: 280 ανεμβολίαστοι 
  • Νοσοκομείο Ιωαννίνων: 120 ανεμβολίαστοι 
  • Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη: 150 νοσηλευτές 

«Ανταποκρίθηκαν 20 με 30 από τους 150 αυτή τη στιγμή, που έχουν ήδη εμβολιαστεί, είναι όμως στο δρόμο και άλλοι. Είναι συνάδελφοι απολύτως απαραίτητοι για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, έρχεται το τέταρτο κύμα πανδημίας» δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στο 95% των δειγμάτων που αναλύθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην επιτροπή των ειδικών καθώς το νέο πανδημικό κύμα οδηγούν οι νέοι 20 έως 29 ετών, με τον κάθε ένα να μεταδίδει τον κορονοϊό σε 6 με 7 άτομα. Ταυτόχρονα, από τα 10 κρούσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, τα δύο νοσηλεύονται. Ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τους υγειονομικούς να είναι σε μία εβδομάδα «στις επάλξεις». Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, από την 1η Σεπτεμβρίου ανακαλούνται όλες οι άδειες των υγειονομικών υπαλλήλων ενώ αναμένεται να υπάρξει «τρύπα» στο προσωπικό, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της άμεσης αναστολής εργασίας όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο το υπουργείο Υγείας, από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλονται οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας).

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεωτέρας, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους. Κάτι που σημαίνει πως όποιος λείπει αυτήν την περίοδο σε άδεια ή είχε προγραμματίσει να απουσιάσει από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αλλάξει τα σχέδιά του. Σημειώνεται ότι όποιος τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμούδεν θα λαμβάνει τον μισθό του και γι' αυτό ήταν πολλοί οι αρνητές που έσπευσαν να δηλώσουν και κανονική άδεια από την 1η Σεπτέμβρη για να γλιτώσουν το «ψαλίδι» στους μισθούς τους. Κατά βάση, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς εκτιμάται ότι μόνο στην Αττική μπορεί να φθάσουν και τις 3.000. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA