Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1958 ψηφίζεται ο διαβόητος Νόμος 4000 από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλά ας πιάσουμε την υπόθεση από τη γέννησή της.

Διαβάστε επίσης: Η δημοφιλής ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη φεύγει ξαφνικά από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα 18 Αυγούστου – Τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και η λαμπερή τροχιά της  

Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ζ’, ο Τέντυ, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του ήταν το άτακτο παιδί του παλατιού. Η μητέρα του, η βασίλισσα Βικτώρια πέθανε αφού είχε ζήσει 82 χρόνια και βασιλέψει επί 63 καλοκαίρια και ο Τέντυ είχε όλο τον καιρό να διαπρέψει στον χορό, στις κοινωνικές συναναστροφές, στον έρωτα, στις εξωγαμιαίες σχέσεις, στο ποτό, στη μόδα...

Λέγεται ότι μια βροχερή βραδιά στο Λονδίνο, για να μην βραχεί το ακριβό παντελόνι του δίπλωσε την άκρη από τα μπατζάκια του. Την επομένη μέρα όλοι οι νέοι του Λονδίνου κυκλοφορούσαν με ρεβέρ! Αυτός ήταν ο Τέντι και μέχρι εδώ η «βιογραφία» του. Προς τι η αναφορά σ’ αυτόν;

Από τον βασιλιά Εδουάρδο ξεπήδησε η λέξη «Teddy Boy» διεθνώς και Τέντυ - Μπόυς εν Ελλάδι του ‘58. Και μια μέρα σαν σήμερα, στις 4 του Σεπτέμβρη του 1958 έρχεται στη Βουλή και ψηφίζεται ο Νόμος 4000/1958 που έχει να κάνει με τους Τεντιμπόηδες της ελληνικής νύχτας (και μέρας…). Είναι ο γνωστός Νόμος 4000! Ψηφίστηκε ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Καλλία και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από τον Ευάγγελο Καλαντζή, υφυπουργό Εσωτερικών.

Τι προέβλεπε ο Νόμος 4000; Τιμωρία με διαπόμπευση (κούρεμα με την ψιλή και περιφορά στους δρόμους) όσων συλλαμβάνονταν ή καταγγέλλονταν να έχουν υποπέσει σε πράξεις αναιδείς και προκλητικές. Η φιλότιμη αστυνομία της εποχής της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή συλλάμβανε όσους νεαρούς θεωρούσε ότι διέπρατταν εξύβριση, τους έσερνε στο κρατητήριο, όπου τους κούρευε, τους έσκιζε τα παντελόνια και τους περιφέραν στο δρόμο εξευτελίζοντάς τους! Νόμος με βυζαντινές ρίζες. Τιμούμε πάντα τις ρίζες μας ως λαός, να το παραδεχτούμε!

Ο Νόμος 4000 όριζε επίσης ότι θα ασκούνταν δίωξη και εναντίον των γονέων των ανήλικων Τεντιμπόηδων.

Πώς είχαμε φθάσει στο Νόμο 4000;

Το γιαούρτωμα είχε γίνει μόδα εκείνη την εποχή. Είχε αρχίσει - λένε - από τα λαϊκά στρώματα, όμως η αρχή είχε γίνει από νέους αριστοκρατικών οικογενειών, που ήθελαν να διασκεδάσουν ή να «τιμωρήσουν» καθηγητές τους ή αστυνομικούς.

Τα γιαουρτώματα έγινε θεσμός σε όλη την Αθήνα. Λέγεται μάλιστα ότι γαλακτοπωλεία είχαν κάνει συμφωνίες με συμμορίες νέων της εποχής, προμηθεύοντάς τους ληγμένα γιαούρτια. Το φαινόμενο είχε ραγδαία εξάπλωση μέχρι που ήρθε ο Νόμος 4000… 

Ο διαβόητος Νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ούτε εβδομάδα μετά την ψήφισή του, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1958, όταν τέσσερις νεαροί που είχαν κατηγορηθεί για πράξεις εξύβρισης, διαπομπεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, κουρεμένοι, δεμένοι με χειροπέδες και σε έναν από αυτούς κρεμασμένη στο λαιμό πινακίδα που έγραφε:«Είμεθα τεντυ-μπόυς και πετάξαμε γιαούρτι κατά γυναικός». Ο Νόμος αγκαλιάστηκε με δέος από τη χούντα των συνταγματαρχών, που έβλεπε Τεντιμπόηδες παντού: στους μακρυμάλληδες, στους αντιστασιακούς, σε όσους δεν άκουγαν Κλειώ Δενάρδου…

Να πούμε εδώ ότι ο Νόμος 4000 είχε οδηγήσει στη διαπόμπευση και νεαρό που είχε τελέσει το αδίκημα του Τεντιμποϊσμού πριν ψηφιστεί. Είχε, σαν να λέμε, «αναδρομική ισχύ»… Στις 31 Αυγούστου του ’58 ο 15χρονος Αντώνης Μαλανδρής διαπληκτίστηκε με κυρία στον κινηματογράφο «Αελλώ» στην Πατησίων κι όταν τα επιχειρήματα της κυρίας έγιναν ενοχλητικά την περίμενε έξω από τον κινηματογράφο και της έδωσε να καταλάβει ότι δεν είχε δίκιο πετώντας της ένα γιαούρτι στο πρόσωπο… Ο Μαλανδρής και ο 16χρονος φίλος του που πήρε μέρος στην… γαλακτοκομική συνομιλία συνελήφθησαν στις 3 Σεπτεμβρίου και διαπομπεύτηκαν με τη συμπεριφορά της Αστυνομίας να χαρακτηρίζεται βίαια (περίεργο…) από τον Τύπο. 

Πενήντα χρόνια μετά ένας από τους δράστες μίλησε - δίχως να αποκαλύψει την ταυτότητά του – στην τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», για αυτή του την εμπειρία:

«Σηκωθήκαμε για να πάμε προς την έξοδο (του κινηματογράφου). Μπροστά μας ακριβώς ήταν μια ευτραφής κυρία με την κόρη της. Η κυρία είχε έντονη τριχοφυΐα. Ο φίλος μου είπε δυνατά: "Για κοίτα αυτήν, έχει μουστάκι". Τότε η γυναίκα γυρνά και μου ρίχνει ένα δυνατό χαστούκι».

Οι δύο νεαροί ακολούθησαν μάνα και κόρη και όταν έφθασαν έξω από το σπίτι τους, στο τέρμα Κυψέλης, τους έριξαν το γιαούρτι

«Δεν την πετύχαμε. Το μισό γιαούρτι έσκασε πάνω στην πόρτα της πολυκατοικίας, το άλλο μισό έπεσε πάνω της. Δηλαδή όσο είχε απομείνει μέσα στον κεσέ, γιατί στη διαδρομή είχαμε φάει αρκετό με το δάχτυλο!»…

Όποιος αντιδρά είναι Τεντνιμπόης

Με τον καιρό και επί δημοκρατίας, αλλά και επί χούντας Τεντιμπόηδες χαρακτηρίζονταν όχι μόνο νεαροί ή άτακτα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που απλά αντιδρούσαν…

Αν και σύμφωνα με νομικούς, το κούρεμα ήταν παράνομο και παρά τις αυθαιρεσίες, ο Νόμος έμεινε ενεργός για περίπου τρεις δεκαετίες 

https://www.youtube.com/watch?v=QirlOtEHFYs

Το φαινόμενο καταγράφηκε και κινηματογραφικά στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νόμος 4000» του 1962. Μαθητής (ο ηθοποιός Θανάσης Παπαδόπουλος) γιαουρτώνει τον καθηγητή του και υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Η ταινία προκάλεσε αίσθηση στο κοινό της εποχής όχι τόσο για το γιαούρτωμα του καθηγητή όσο για τις αποκαλυπτικές σκηνές μιας πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού που την έλεγαν Ζωή Λάσκαρη… Η ταινία «Νόμος 4000» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Οκτωβρίου 1962 κόβοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 118. 841 εισιτηρίων.  

Και ο Νόμος 4000 παρέμεινε ενεργός μέχρι που ξημέρωσε η Αλλαγή και ο Αντρέας Παπανδρέου τον κατάργησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA