Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα. Στα 96 του χρόνια έφυγε από τη ζωή αφήνοντας προίκα το τεράστιο έργο του που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους όχι μόνο της χώρας αλλά παγκοσμίως. Μία πολυσχιδής προσωπικότητα που δεν άνθισε μόνο μέσα στα όρια της μουσικής, αλλά είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση παραμένοντας ενεργός ακόμα και τώρα που είχε μπει στη δέκατη δεκαετία της ζωής του.

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: Τα έβαλε στα ίσια με τη χούντα, φυλακίστηκε αλλά έγινε η «φωνή» της εξέγερσης

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης «έφυγε» στο σπίτι του και έλαβε ένα ακόμα χειροκρότημα τη στιγμή που η σορός του μεταφερόταν από την οικία του, όπου είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι.

Θέμα στα μεγάλα Μέσα του εξωτερικού

Η είδηση του θανάτου του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας με όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα να κάνουν αναφορά τόσο στην είδηση της απώλειας όσο και στο έργο που αφήνει πίσω του.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος. Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

«Συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση»

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας.

Πάντα «πολιτικός», συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε «μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος». Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης» αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μηνύματα έστειλε η πλειονότητα των πολιτικών προσώπων και κομμάτων

https://twitter.com/atsipras/status/1433354152273453059?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/FofiGennimata/status/1433352521897160710?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/gt_kke/status/1433337483970875393?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/cultureGR/status/1433332089219424259?ref_src=twsrc^tfw

Το μήνυμα της κόρης του

Η κόρη του, Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, λίγες ώρες πριν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αφήσει την τελευταία του πνοή προχώρησε σε μια πολύ συγκινητική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook.

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του επιθυμία

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

https://www.instagram.com/p/CTUSj4zqsB7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA