Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τρίτη θα εκδοθεί η οριστική απόφαση για το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θα ταφεί την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων, ενώ κανονικά θα γίνει από σήμερα το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του, μετά από προσωρινή απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών και τη διαμάχη σχετικά με τα γραφεία τελετών.

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: «Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου για αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά» έλεγε σε συνέντευξή του

Νωρίτερα, προέκυψε νέα εμπλοκή σχετικά με το γραφείο που θα αναλάβει την τελετή καθώς οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει διαφορετικά. Ειδικότερα, τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γιώργου Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής σύμφωνα με τη ρητή δεύσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει ήδη αναλάβει τη σορό του μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει επιλέξει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του.

Προετοιμασίες για το λαϊκό προσκύνημα

Ετοιμασίες στον Γαλατά Χανίων

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί την Πέμπτη στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του και του αδελφού του. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να "υποδεχθούν" τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ». 

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA