Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συγκλονιστική αφήγηση ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνέντευξή του το 2010 στην κρατική τηλεόραση, έρχεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την επιθυμία του μετά τον θάνατό του να ταφεί στο Γαλατά  Χανίων. «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί» είπε με ανατριχιαστική ειλικρίνεια. Η θέλησή του να ταφεί στα Χανιά, είχε γίνει ήδη γνωστή και γραπτώς τόσο το 2013 στον Δήμαρχο Χανίων, Γεώργιο Αγοραστάκη, αλλά και το 2020 με επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, 11 χρόνια πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Μίλησε για τα συναισθήματά του όταν έχασε τους γονείς του και τον αδερφό του.  «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες» ανέφερε και προσέθεσε για τον χαμό των γονιών του: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου. «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…».

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμα επιθυμία του η οποία πραγματοποιήθηκε, καθώς έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη. «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί» ανέφερε και σε μία στιγμή στοχασμού δήλωσε: «H ζωἠ είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους. Ο άνθρωπος γίνεται αθάνατος μόνον με τα πνευματικά έργα, οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι, διότι μέσα στην Αντιγόνη υπάρχει η πνοή τους. Ο Θεός για μένα είναι νόμος της συμπαντικής αρμονίας».

Αυτή η χειμαρρώδης διήγηση του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωής του από τα παιδικά του χρόνια, προβάλλεται εις μνήμην του το Σάββατο στις 20.00, την Κυριακή στις 19.45, την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην ΕΡΤ2.

«Θρίλερ» η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Παρά τα όσα έχει δηλώσει γραπτώς αλκλά και προφωτικώς όπως ξεκάθαρα είπε σε συνετενυξή του, η τοποθεσία που θα ταφεί ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που έφυγε από τη ζωή χθες Πέμπτη (2/9), παραμένει άγνωστη. Παρά την επιδίωξη μελών της οικογενείας του -κατά κάποιες πληροφορίες πρόκειται για την κόρη του, Μαργαρίτα- η κηδεία να πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας, τελικά όλα δείχνουν πως το ζητήμα θα λυθεί δικαστικά καθώς τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Πάντως, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, μετά το δικαστικό μπλόκο και το θρίλερ γύρω από την ταφή του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη, ξεσπά εναντίον της αδερφής του. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην αδερφή του Μαργαρίτα, ο Γιώργος Θεοδωράκης γράφει: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Η επιστολή με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του στις 5 Φεβρουαρίου 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, είχε εξασφαλίσει τις όποιες ενέργειες απαιτούνταν για να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων. Την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε τώρα στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης που πέρασε στην αιωνιότητα, στην επιστολή του ανέφερε ότι επιθυμία του ήταν να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του και πως του έχει παραχωρηθεί τάφος που έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στην επιστολή του, επεσήμανε ότι η οικογένειά του διαφωνεί με την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων και γι' αυτό το λόγο ανέθεσε στον φίλο του, Γεώργιο Αγοραστάκη, και στην γραμματέα του, Ειρήνη Παρμενίδου, «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες», ώστε να ταφεί όπως εκείνος επιθυμεί.

«Θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημείωνε ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA