Μενού
  • Α-
  • Α+

«Τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων». Με αυτή τη φράση ο Μίκης Θεοδωράκης γνωστοποιούσε το 2013, στον τότε δήμαρχο Χανίων, την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά και αυτή του η επιθυμία γίνεται πράξη, καθώς ο Μίκης ταξιδεύει ήδη για την τελευταία του κατοικία.

Στο νεκροταφείο του χωριού έχει παραχωρηθεί τάφος για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Τις επιθυμίες του περιγράφει και η συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε το 2016 για τον σκοπό αυτό. Ήδη, πολλοί Κρητικοί έχουν περάσει από την τελευταία κατοικία του και τον έχουν τιμήσει αφήνοντάς του ένα λουλούδι. 

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με το πλοίο της γραμμής στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φτάσει το πρωί της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 7:30, στο λιμάνι της Σούδας. Με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, η σορός του θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα και στις 13:00 στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Στην Κρήτη έχουν ήδη φτάσει η οικογένειά του και η 20μελής ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», καθώς θα αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με τα τραγούδια του, την ώρα που θα τον υποδέχεται η κρητική γη.

Μίκης Θεοδωράκης: Το έγγραφο - ντοκουμέντο με την επιθυμία για ταφή στην Κρήτη

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποτυπώσει σε συμβολαιογραφικό έγγραφο την επιθυμία του να ταφεί στην Κρήτη, στο χωριό του, στον τόπο που αγάπησε πολύ. Η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη καταγράφηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2020 σε μια συμβολαιογραφική πράξη, δίνοντας οδηγίες στους εκτελεστές για το τι θέλει να κάνουν. 

Η τελευταία του επιθυμία, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δήλωσε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Την ίδια στιγμή, όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Είχε προνοήσει σε τέτοιο βαθμό τα πράγματα, ορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό το γραφείο.

Χιλιάδες κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στη Μητρόπολη

Νωρίτερα, σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη.Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εκφώνησε επικήδειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επίσης εκφώνησε επικήδειο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, εκπροσωπώντας το κόμμα, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων παραβρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχαιρετισμού στον κορυφαίο δημιουργό, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Παρών» και ο καλλιτεχνικός κόσμος, που υποκλίθηκε μπροστά στο φέρετρό του.

Ο ιστορικός τόπος του Γαλατά Χανίων

Ο Γαλατάς Χανίων αποτελεί ιστορικό χωριό της Κρήτης, το οποίο, όπως διαβάζουμε, αναφέρεται ήδη από το 1577, ενώ λόγω της θέσης του αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εκεί δόθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941, μεταξύ των συμμαχικών και των γερμανικών στρατευμάτων. Η κωμόπολη κατοικείται, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από 3.166 κατοίκους.

Λιμάνι Πειραιά: Φιλούσαν τη νεκροφόρα με τη σορό 

Υπό τις ιαχές "αθάνατος" και τον εθνικό ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο Έλληνα. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Σκηνές λατρείας εκτυλίχθησαν, με απλούς πολίτες να πλησιάζουν, να αγγίζουν και να φιλούν το όχημα, αποχαιρετώντας με δάκρυα στα μάτια τον Μίκη Θεοδωράκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA