ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/09/2021 08:45

Ανοιγμα σχολείων - καμπανάκι ειδικών: «Θα ξανακλείσουν οι σχολικές μονάδες - Να γίνουν μαθήματα εκτός τάξης»

Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους για το άνοιγμα των σχολείων λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες και της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ανοιγμα σχολείων - καμπανάκι ειδικών: «Θα ξανακλείσουν οι σχολικές μονάδες - Να γίνουν μαθήματα εκτός τάξης»
Μαθητές σε σχολείο (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Την επόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους ωστόσο τα δεδομένα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς μόνο θετικά δεν είναι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για έξαρση στις σχολικές μονάδες που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο των σχολείων μέσα στη σεζόν.

Διαβάστε ακόμη: Εφιαλτική πρόβλεψη για το άνοιγμα σχολείων - Το 30% των μαθητών στην τάξη θα μολυνθεί

Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ακόμα και lockdown, για να περιοριστούν τα κρούσματα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως μία λύση θα ήταν σε πρώτη φάση τα μαθήματα να γίνονται εκτός αίθουσας. «Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

«Θα ξανακλείσουν τα σχολεία...»

Βέβαιος πως τα σχολεία θα ξανακλείσουν μέσα στη σεζόν παρουσιάστηκε, στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δε θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πιο γρήγορα το επόμενο κύμα

Το άνοιγμα των σχολείων θα επισπεύσει το 4ο κύμα του κορονοϊού σύμφωνα με τον Γιώργος Παυλάκης. Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ