Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα άλλαζε μια για πάντα την Ιστορία της ανθρωπότητας. Η συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση από αέρος στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο αφήνει πίσω της συντρίμμια, 2.996 νεκρούς, περίπου 6.000 τραυματίες και το φόβο ριζωμένο σε όλο τον πλανήτη για μία απειλή που κανείς δεν περίμενε πως θα μπορούσε να είναι τόσο σοβαρή. Τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, οι πολεμικές επιχειρήσεις, τα τρομοκρατικά χτυπήματα νέου τύπου και οι αθώοι πολίτες που χάνουν τη ζωή τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έγραψαν τα αιματοβαμμένα κεφάλαια της νεότερης Ιστορίας, κάνοντας την 11η Σεπτεμβρίου 2001, μία ημέρα ορόσημο για την ανθρώπινη Ιστορία.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα στο αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Την ώρα που κατέρρεε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δύσκολα μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που δεν θυμάται πού βρισκόταν και πώς βίωσε αυτή την πρωτόγνωρη τραγωδία που σηματοδότησε την απαρχή μίας νέας εποχής για την ανθρωπότητα. Το Reader έψαξε και βρήκε 10 πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού και των τεχνών, οι οποίοι περιγράφουν πώς και πού έμαθαν για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αλλά και το τι σήμαινε αυτό το φρικαλέο τρομοκρατικό χτύπημα που μεταδόθηκε live σε όλο τον κόσμο. 

Αιμίλιος Χειλάκης: «Οι εξωγήινοι βομβάρδισαν τους Δίδυμους Πύργους»

«Βρισκόμουν σε πρόβα για μία παράσταση και μιλούσα με τον υπεύθυνο των μουσικών κομματιών. Κάποια στιγμή σταματά να μιλά και λίγο αργότερα μου λέει "Αιμίλιε, οι εξωγήινοι βομβάρδισαν τους Δίδυμους Πύργους!". Είναι κάτι που αμέσως κατάλαβα ότι είναι κοσμοϊστορικό, καθώς όντως έπειτα από αυτό το συμβάν ο κόσμος άλλαξε. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το συμβάν όρισε τον 21ο αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως την στιγμή που το άκουσα, κοιτούσα από το παράθυρο την Ακρόπολη και σκέφτηκα πως ήταν κάτι τόσο σημαντικό όσο να έπεφταν αεροπλάνα στον Παρθενώνα. Μόνο κάτι τέτοιο θα ήταν εφάμιλλο της τρομακτικής αυτής τρομοκρατικής επίθεσης καθώς όπως η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, έτσι και οι Δίδυμοι Πύργοι αποτελούσαν μνημείο και το απόλυτο σύμβολο για τον καπιταλισμό και τον τρόπο ζωής στις ΗΠΑ».

Γιάννης Στάνκογλου: «12 Σεπτεμβρίου θα πήγαινα στη Νέα Υόρκη»

Ημουν σε ένα καφέ στο Παγκράτι όταν είδα με την παρέα μου στην τηλεόραση τι συνέβαινε στις ΗΠΑ και τους Δίδυμους Πύργους. Κυριολεκτικά «παγώσαμε» όλοι. Πρέπει να σας πω ότι 12 Σεπτεμβρίου είχα εισιτήριο για να ταξιδέψω στη Νέα Υόρκη. Το εισιτήριο τελικά πήρε παράταση και τελικά πήγα αρχές Οκτωβρίου. Γενικώς οι δεσμοί μου με τη Νέα Υόρκη είναι πολύ μεγάλοι καθώς έμενα εκεί για πολλά χρόνια από το 2000. Μάλιστα, είχα βρεθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου όταν είχα χάσει τον παππού μου και είχα πάει για να τον αποχαιρετήσω. Ο κόσμος άλλαξε πραγματικά από αυτή την επίθεση καθώς υπήρχαν πολλά επακόλουθα στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, εγώ όμως κυρίως «πάγωσα» με την εικόνα των ανθρώπων που πήδαγαν από τα παράθυρα, καθώς είχα εικόνα για το τι ακριβώς ύψος μιλάμε. 

 Ανδρέας Λοβέρδος: «Παιδιά, πέφτουν οι Δίδυμοι Πύργοι»

Ημουν στο Παγκράτι με κάποιους πολιτικούς φίλους και ενώ συζητούσαμε ξαφνικά μας ειδοποιούν: «Παιδιά, πέφτουν οι Δίδυμοι Πύργοι». Ηταν κάτι σοκαριστικό που προφανώς άλλαξε και καθόρισε την Ιστορία. Με επηρέασε τόσο πολύ αυτή η επίθεση που έγραψα το βιβλίο «Η νέα τρομοκρατία με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου», όπου κατέγραψα τις αλλαγές που έφερε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αλλα και τη δημιουργία της «νέας τρομοκρατίας» που δημιουργήθηκε μετά την 11/9/2001.

Μυθριδάτης: «Ηταν τόσο τρελό που ψάχναμε Ιντερνετ για να δούμε τι γίνεται»

Θυμάμαι πως ήμουν σε ένα στούντιο ηχογράφησης στην Καλλιθέα και δουλεύαμε για μία νέα δουλειά που κάναμε τότε. Το στούντιο ήταν σε υπόγειο και όπως καταλαβαίνεις δεν είμασταν σε ιδιαίτερη επαφή με τον έξω κόσμο καθώς ηχογραφούσαμε. Οταν ενημερωθήκαμε για το τί συνέβαινε στη Νέα Υόρκη, ψάχναμε τρόπο για να καταφέρουμε να έχουμε λίγο Ιντερνετ για να μάθουμε τι συμβαίνει. Θυμάμαι πως βρήκαμε ένα μόντεμ και προσπαθούσαμε να συνδεθούμε στο ραδιόφωνο μέσω Ιντερνετ. Θυμάσαι πως ήταν το Διαδίκτυο το 2001, δεν είχε τότε την εξέλιξη που έχει πλέον. Ηταν όμως κάτι πολύ συνταρακτικό, αυτός ήταν και ο λόγος που διακόψαμε τη δουλειά μας και «ψαχτήκαμε» να μάθουμε τι συμβαίνει. Πρώτη φορά είδαμε τέτοια τρομοκρατική επίθεση να συμβαίνει και μάλιστα στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηταν σοκαριστικό.

Δημήτρης Παπανικολάου: «Ημουν στους Δίδυμους Πύργους 2 μήνες πριν την επίθεση»

Ημουν σπίτι μου στη Βούλα και θυμάμαι τη στιγμή της επίθεσης σαν τώρα. Ημουν σε κατάσταση σοκ όταν είδα το δεύτερο αεροπλάνο να πέφτει σε LIVE μετάδοση στο κτίριο καθώς τον Ιούλιο του 2001, δύο μόλις μήνες πριν την επίθεση, ήμουν εκεί με τη σύντροφό μου (και γυναίκα μου τώρα) και βλέπαμε τα αεροπλάνα να περνούν δίπλα από το κτίριο. Δεν πιστεύω να έχει υπάρξει κάτι τόσο σημαντικό και σε τέτοια έκταση στον τομέα της τρομοκρατίας όπως αυτή η επίθεση. Ηταν κάτι απίστευτο.

Γιώργος Μαυρωτάς: «Από τότε η ζωή θα άλλαζε για πάντα»

Επέστρεφα από το Πολυτεχνείο στο σπίτι. Όταν έφτασα είδα τη γυναίκα μου στην τηλεόραση να μου λέει «έπεσε ένα αεροπλάνο σε ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη!» και η τηλεόραση έδειχνε σκηνές από τον πρώτο πύργο. Μετά έπεσε και το δεύτερο. Καταλάβαμε ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν. Εκείνο που δεν συνειδητοποιήσαμε αμέσως ήταν ότι από τότε η ζωή θα άλλαζε για πάντα. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 άφησε τη σφραγίδα της στον τρόπο ζωής μας έκτοτε, ειδικά σε όσους ταξίδευαν. Το επόμενο αντίστοιχο που έχουμε νιώσει είναι με την πανδημία. Γεγονότα που συμβαίνουν σε μια γωνιά του πλανήτη και αλλάζουν τη ζωή σχεδόν όλων των κατοίκων του...

Λευτέρης Οικονόμου: «Εκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση»

Βρισκόμουν στο νεοσύστατο Γραφείο Τύπου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου είχα αναλάβει ως ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου, όπου οργανώναμε τις διαδικασίες ασφαλείας καθώς είχαμε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004. Μόλις ακούσαμε τα νέα, εγώ σοκαρίστηκα καθώς συνειδητοποίησα πως ο κόσμος επρόκειτο να αλλάξει δραματικά στον τομέα της Ασφάλειας. Πραγματικά όλοι συγκλονιστήκαμε καθώς συνειδητοποιήσαμε πως ο πλανήτης θα έμπαινε σε μία νέα εποχή, αφού δεν είχε ξανασυμβεί ένα τόσο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Για εμένα όλο αυτό αποτέλεσε μία επιπλέον πρόκληση, καθώς λόγω της ανάληψης του Αθήνα 2004, των πρώτων δηλαδή Ολυμπιακών Αγώνων μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, έπρεπε να προσέξουμε τα πάντα έτσι ώστε να παραδώσουμε στον κόσμο ασφαλείς Αγώνες, κάτι που το καταφέραμε. Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν, βλέπουμε να έχουν αλλάξει τα πάντα στον τομέα της Ασφάλειας, καθώς με εφαλτήριο την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία νέα γενιά τρομοκρατίας, κάτι που οδήγησε συνολικά τον πλανήτη σε μία νέα εποχή στον τομέα της Ασφάλειας.

Ευθύμης Ρεντζιάς: «Προσπαθούσα να βρω τους φίλους μου στη Νέα Υόρκη αλλά δεν μπορούσα»

Οταν έγινε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους βρισκόμουν στη Βαρκελώνη, έτρωγα μεσημεριανό και το είδα στην τηλεόραση. Ηταν συγκλονιστικό καθώς, είχα ακούσει πως κάτι συνέβαινε αλλά ξαφνικά LIVE στη τηλεόραση βλέπω ένα αεροπλάνο να πέφτει πάνω στους Δίδυμους Πύργους και παθαίνω σοκ. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με τους φίλους μου που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη αλλά δεν τα κατάφερνα.

Η αλήθεια είναι πως δεν θεωρώ ότι άλλαξε τον κόσμο αυτό το συμβάν. Προφανώς ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε και χάθηκαν τόσες ζωές άδικα αλλά αν ήταν να χαρακτηρίσω ένα γεγονός ότι «άλλαξε τον κόσμο» αυτό θα ήταν η πανδημία του κορονοϊού καθώς έχει επηρεαστεί όλος ο πλανήτης. έχουν αλλάξει οι ζωές μας, οι συνήθειες μας, χάνονται τόσο πολλές ζωές και δυστυχώς εξακολουθούν να χάνονται.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Εγιναν πραγματικότητα αυτά που βλέπαμε στις ταινίες»

Ανήκα στην πρώτη σειρά υποτρόφων «Young Leaders»που επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν άνοιξαν πάλι οι επισκέψεις στη Νέα Υόρκη. Οταν έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα ήμουν στο σπίτι μου και ετοιμαζόμουν να πάω στη Βουλή. Ηταν πραγματικά κάτι συγκλονιστικό γιατί κανείς δεν περίμενε πως αυτά που γίνονται στις ταινίες θα τα βλέπαμε στην πραγματικότητα με τα μάτια μας.

Μάλιστα, πιστεύω ότι δεν συνειδητοποιήσαμε αμέσως τι συνέβη αλλά τμηματικά, καθώς σιγά σιγά άρχισε να εξωτερικεύεται η κρίση και να επηρεάζεται και η δική μας ζωή και καθημερινότητα. Αρχισαν να αλλάζουν οι κανόνες στον τομέα της Ασφάλειας και στα ταξίδια ενώ έγινε πρώτο θέμα στην ατζέντα κάθε κυβέρνησης η τρομοκρατία. Θυμάμαι πως όταν βρέθηκα τελικά στις ΗΠΑ είχα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, όταν αποφασίστηκε να χτιστεί ξανά ο ναός του Αγίου Νικολάου που είχε γκρεμιστεί λόγω της πτώσης των Δίδυμων Πύργων. Μάλιστα όταν είχα βρεθεί στο σημείο της επίθεσης, θυμάμαι πως όλοι είχαν και μία ιστορία να διηγηθούν για το τρομερό αυτό συμβάν.

Γιώργος Καραγκούνης: «Το μάθαμε ενώ ετοιμαζόμασταν για το Champions League»

Είμασταν σε ξενοδοχείο στη Γερμανία, όπου προετοιμαζόμασταν για τον βραδινό αγώνα με τη Σάλκε για το Champions League. Ηταν κάτι απίστευτο, ενώ και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν «περίεργη» λόγω αυτού του γεγονότος. Σίγουρα άλλαξε ο κόσμος μετά από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ άλλαξαν πολλά και στα ταξίδια αφού έγιναν πολύ πιο αυστηροί οι κανόνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA