Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί προοδευτικά να νοσηλευτούν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητώντας να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης αλλά και η ελαστικότητα στις απουσίες.  Κληθείς να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3000 κρούσματα κορονοϊού μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20 με 25% με τον ιό.

Διαβάστε ακόμη: Rapid test: Σφίγγει ο κλοιός στους ανεμβολίαστους - Κόστος μέχρι και 80 ευρώ το μήνα για μετακινήσεις

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν... Το 20 με 25% των παιδιών θα μολυνθούν υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου, 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» σημείωσε. «Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς  στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης.

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν  θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική» παρατήρησε ο καθηγητής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA