Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Λουκέτο και σε δεύτερο τμήμα του ίδιου δημοτικού σχολείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Την ώρα που ο ΕΟΔΥ ετοιμάζεται να ανακοινώσει για πρώτη φορά σήμερα ξεχωριστά τα κρούσματα σε παιδιά, δύο τάξεις στο ίδιο σχολείο έβαλαν λουκέτο μέσα σε δυο μέρες - Προς αναθεώρηση τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων

Μαθητές σε σχολική τάξη (πηγή: Eurokinissi)
Μαθητές σε σχολική τάξη (πηγή: Eurokinissi)

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, καθώς μια μέρα μετά το «λουκέτο» στο Β2 τμήμα, στις 15:15 της Τετάρτης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι κλείνει κι άλλο τμήμα. Συγκεκριμένα από σήμερα 22/9 μέχρι και 1/10 θα παραμείνει κλειστό το Γ2 τμήμα, στο οποίο επίσης εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αφού μέσα σε δύο ημέρες έκλεισαν ισάριθμα τμήματα, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, πιθανώς η διασπορά είναι μεγάλη και θεωρείται θέμα χρόνου ότι θα κλείσει κι άλλο τμήμα κι εν κατακλείδι όλο το σχολικό συγκρότημα μιας και τα παιδιά όλων των τάξεων βγαίνουν ταυτόχρονα στο διάλειμμα και οι πληθυσμοί αναμειγνύονται.

Διαβάστε ακόμη: Γονείς αρνητές: Καταδίκη από τη Νίκη Κεραμέως - Στάθηκε υπέρ των εκπαιδευτικών

Βάσει των οδηγιών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο και που είναι πολύ πιθανό πλέον να αναθεωρηθούν, καθώς αυξάνονται δραματικά τα καθημερινά κρούσματα σε παιδιά, αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, το παιδί απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Πότε θα κλείνει μία τάξη

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Image

Προς αναθεώρηση το πρωτόκολλο λειτουργίας στα σχολεία

Υπό συζήτηση βρίσκονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τα σχολεία και ειδικότερα σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορονοϊού σε μία τάξη, όπου μέχρι τώρα ισχύει το «50+1» για να κλείσει ένα τμήμα αν επιβεβαιωθεί μόλυνση σε μαθητή. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Μάριος Λαζανάς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ είναι υπό σκέψη και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν τα μέτρα.

Ανέφερε, δε, συγκεκριμένα το μέτρο «50+1» δηλαδή το κλείσιμο τμήματος μόνο εάν μολυνθούν με κορονοϊό πάνω από τους μισούς μαθητές, λέγοντας ότι μπορεί να αναθεωρηθεί. Για τα όσα ισχύουν στα σχολεία σε περίπτωση θετικού κρούσματος, αναφέρθηκε και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Επανέλαβε πως σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το Κράτος.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει πρόβλεψη για τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης. Ωστόσο όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Σχολεία #Δημοτικό #Θεσσαλονίκη #Μαθητές #Lockdown #Κορονοϊός #Κρούσματα

Best of Internet