Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ο Παύλος Μπακογιάννης που σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 θα πέσει νεκρός από τους δολοφόνους της «17 Νοέμβρη».

Διαβάστε επίσης: Σαν σημερα, 29 Ιουνίου 2002: Η 17 Νοέμβρη βλέπει σε ένα κινέζικο ρολόι την ώρα της σύλληψής της

Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε πρωί στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Εκείνη ακριβώς την ημέρα θα πραγματοποιείτο η συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Η δολοφονία του Παυλου Μπακογιάννη έγινε από τέσσερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι τέσσερις εκτελεστές

Μετα την εξάρθρωση της 17Ν το καλοκαίρι του 2002, προέκυψε ότι στην δολοφονία του δραστήριου πολιτικού, που είχε χαρακτηρισθεί κι ως «θιασώτης του ιστορικού συμβιβασμού», συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Σάββας Ξηρός, ο Ηρακλής Κωστάρης και στο όχημα (που είχε κλαπεί λίγες μέρες νωρίτερα) βρισκόταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Ο Ηρακλής Κωστάρης ήταν ένας από τους δύο εκτελεστές του βουλευτή και αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. 

«Οι δύο τον ακολούθησαν γρήγορα»...

Ο έτερος εκτελεστής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει γράψει για τη δολοφονία του Μπακογιάννη στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη»: «…οι δύο της 17Ν ακολούθησαν ολόκληρο σχέδιο: Ντυμένοι με κουστούμια, κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο, μπήκαν στην είσοδο της διπλανής πολυκατοικίας, την ώρα ακριβώς που σταματούσε το αυτοκίνητο του Μπακογιάννη στη γωνία. Την ώρα που έμπαινε βιαστικός ο Μπακογιάννης στην πολυκατοικία του γραφείου, οι δύο τον ακολούθησαν γρήγορα». Αποφεύγει την περιγραφή της δολοφονίας, κάτι που δεν κάνει σε άλλες δολοφονίες της «17 Νοέμβρη».

Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του Ντόρας Μπακογιάννη στη δίκη της «17 Νοέμβρη», ο Παύλος Μπακογιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του στα γραφεία του Συνασπισμού και είχε πει στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι το πρωί. Ο Μπακογιάννης πέθανε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα και κηδεύτηκε στην γενέτειρά του.

Ποιος ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης

Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε γεννηθεί στα Βελωτά Ευρυτανίας το 1935 και ήταν  δημοσιογράφος με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, πολιτικός και εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια Ευρυτανίας. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας, στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.

Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας. Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ο Μπακογιάννης ήταν σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη κόρης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA