Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 29η Ιουνίου του 2002 έχει σημαδευτεί από ένα σοβαρότατο γεγονός για την Ελλάδα: Μια βόμβα που εκρήγνυται στο λιμάνι του Πειραιά «γκρεμίζει» τη 17 Νοέμβρη  Εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2002, δεκάδες Βρετανοί πράκτορες και αξιωµατικοί της Ελληνικής Αστυνοµίας γλεντούσαν στο Λαγονήσι για τον γάµο του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ στη χώρα µας. Κανένας από τους παριστάµενους όµως δεν είχε πληροφορίες για τα όσα επρόκειτο να συµβούν µέσα στα επόµενα λεπτά, µόλις 38 χιλιόµετρα πιο µακριά. 

Διαβάστε επίσης: «Υπουργέ είμαι σε γιάφκα της 17 Νοέμβρη»

Οσο εκείνοι διασκεδάζουν, ο 40χρονος τροµοκράτης Σάββας Ξηρός µαζί µε τον κατά τέσσερα χρόνια µεγαλύτερό του Δηµήτρη Κουφοντίνα πακετάρουν δύο εκρηκτικούς µηχανισµούς και ξεκινούν µε ταξί από τη γιάφκα της οδού Δαµάρεως 73 στο Παγκράτι µε κατεύθυνση τον προβλήτα του λιµανιού της χώρας. 

Στις 22.20 βρίσκονται πλέον µπροστά στα εκδοτήρια της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellas Flying Dolphins. Πέντε λεπτά αργότερα ο Ξηρός είναι έτοιµος να τοποθετήσει την ωρολογιακή βόµβα στο κιόσκι της εταιρείας. Για κακή του τύχη, όµως, σπάει κατά λάθος το πλαστικό τζάµι του κινεζικού ρολογιού που είναι συνδεδεµένο µε τον εκρηκτικό µηχανισµό, οι δείκτες γυρίζουν και πυροδοτείται στα χέρια του. Η έκρηξη είναι εκκωφαντική. Το ωστικό κύµα τον πετάει αρκετά µέτρα µακριά. Ο δράστης είναι ζωντανός, αλλά βαρύτατα τραυµατισµένος. Ο Κουφοντίνας αντιλαµβάνεται ότι αυτή η έκρηξη µπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη δράση της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέµβρη», που ήταν υπεύθυνη για την απώλεια 23 ανθρώπινων ζωών, επιστρέφει στη γιάφκα ώστε να «εξαφανίσει» όσο γίνεται περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Με τρία δάχτυλα κομμένα

Ο σύντροφός του, όµως, δεν µπορεί να κουνηθεί. Εχει τραυµατιστεί στα µάτια, στο δεξί χέρι και στον θώρακα. Ακριβώς απέναντι από τα εκδοτήρια βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και εκείνη την ώρα γινόταν γάµος. Μόλις ακούγεται η ισχυρή έκρηξη κάποιοι από τους προσκεκληµένους πλησιάζουν για να δουν τι έχει συµβεί. Βλέπουν τον Σάββα Ξηρό γεµάτο αίµατα, να σφαδάζει. Τρία από τα δάχτυλα του χεριού του είναι κοµµένα… Αστυνοµικοί και λιµενικοί που φθάνουν στο σηµείο βρίσκουν πάνω στον Ξηρό δύο αρµαθιές µε κλειδιά και µια τηλεκάρτα. Ο τραυµατίας µεταφέρεται µε ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκοµείο και φυλάσσεται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Οση ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις, οι Αρχές εντοπίζουν πίσω από τα εκδοτήρια του λιµανιού και δεύτερο εκρηκτικό µηχανισµό. Δίπλα του υπάρχει ένας σάκος µε δύο χειροβοµβίδες και ένα 38άρι περίστροφο. Για τις σηµαντικές εξελίξεις ενηµερώνονται συνεχώς ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας Φώτης Νασιάκος και ο υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωµερίτης, από τον επικεφαλής της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιο Σύρο που έχει σπεύσει στον Πειραιά. Ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Δηµόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Βέροια.

Πέφτει σε μπλόκο της Τροχαίας ο Χρυσοχοΐδης

«Κύριε υπουργέ, το περιστατικό στο λιµάνι είναι τελικά πολύ σοβαρό. Φαίνεται ότι έχουµε… ρολόγια» θα του πει κάποια στιγµή στο τηλέφωνο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Στη γλώσσα των αστυνοµικών τα «ρολόγια» παρέπεµπαν στην τροµοκρατική οργάνωση «17 Νοέµβρη». Ο υπουργός, τα ξηµερώµατα, αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα. Μπαίνει στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, κάθεται ο ίδιος στο τιµόνι και ξεκινά για το γραφείο του. Τρέχει µε πάνω από 200 χιλιόµετρα την ώρα και στο ύψος της Λαµίας τον σταµατάει µπλόκο της Τροχαίας. Οταν βλέπουν ποιος βρίσκεται στη θέση του οδηγού, απλώς τον χαιρετούν υπηρεσιακά.

Στο μεταξύ, ο τραυµατίας Σάββας Ξηρός µεταφέρεται από το Τζάνειο στον Ευαγγελισµό και υποβάλλεται σε πεντάωρο χειρουργείο. Το 38άρι όπλο που βρέθηκε δίπλα στο δράστη έχει µεταφερθεί στα Εγκληµατολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Η βαλλιστική του εξέταση δεν προσφέρει κάποιο αξιόλογο στοιχείο, αλλά όταν οι ειδικοί κατορθώνουν να επαναφέρουν το σβησµένο σειριακό αριθµό που είχε πάνω το περίστροφο, ταράζονται. Πρόκειται για το όπλο του 23χρονου αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, τον οποίο είχε δολοφονήσει η «17 Νοέµβρη» παραµονές Χριστουγέννων του µακρινού 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα. Ολοι πλέον είναι σίγουροι ότι έχουν στα χέρια τους ένα µέλος της οργάνωσης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τηλεφωνεί στο διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισµού. «Ο τραυµατίας πρέπει οπωσδήποτε να ζήσει» του ξεκαθαρίζει.

Ανακαλύπτεται η γιάφκα της οδού Πάτμου

Την επόµενη ηµέρα µια άγνωστη τηλεφωνεί στην Αµεση Δράση και λέει ότι «αυτός ο κύριος ερχόταν για χρόνια σε ένα διαµέρισµα της οδού Πάτµου 34 στα Πατήσια». Κλιµάκιο της Αντιτροµοκρατικής αποκλείει την περιοχή και δοκιµάζει να ανοίξει το ύποπτο διαµέρισµα µε τα κλειδιά που βρέθηκαν στην τσέπη του Σάββα Ξηρού. Ενα από αυτά ξεκλειδώνει την πόρτα. Μπροστά τους έχουν την κόκκινη σηµαία της οργάνωσης µε το κίτρινο αστέρι στη µέση, προκηρύξεις, αντιαρµατικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί το 1988 από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας, όπλα και εκρηκτικά.

Εν τω µεταξύ, στο νοσοκοµείο ο Σάββας Ξηρός ανακτά τις αισθήσεις του και οι Αρχές αφήνουν να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειµένος να µιλήσει, αν και ο ίδιος θα υποστηρίξει αργότερα ότι η µαρτυρία του ήταν αποτέλεσµα χορήγησης φαρµάκων. Ωστόσο, επί έξι ολόκληρες ώρες το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2002 αποκάλυπτε από το κρεβάτι του Ευαγγελισµού στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον προϊστάµενο της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιο Σύρο τα πάντα για τη δοµή, τον τρόπο δράσης, τα συνθηµατικά, τους κώδικες και τα ονόµατα των µελών της «17 Νοέµβρη». Ο ίδιος είναι γιος ιερέα από τη Φλώρινα και εργαζόταν ως αγιογράφος.

Ξετυλίγεται το κουβάρι των μελών

Μία εβδοµάδα αργότερα αρχίζουν οι συλλήψεις των υπόλοιπων µελών. Ανάµεσά τους είναι και δύο από τα αδέλφια του Σάββα Ξηρού, ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης. Στις 17 Ιουλίου συλλαµβάνεται στους Λειψούς ο φερόµενος ως αρχηγός της τροµοκρατικής οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, γιος του ιστορικού ηγέτη των τροτσκιστών Δηµήτρη Γιωτόπουλου, και περίπου δύο µήνες αργότερα παραδίνεται στη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση ο Δηµήτρης Κουφοντίνας.

Δεκατρία άτοµα θα καταδικαστούν τελεσίδικα για συµµετοχή στην οργάνωση. Η ποινή για τον Σάββα Ξηρό ήταν 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συµµετοχή σε 5 δολοφονίες, σε ληστείες και σε εκρήξεις.

Πηγή: Γεώργιος Σαρρής - ιστορικός

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA