Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά του όρου γυναικοκτονία τάχθηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «νεολογισμό» που είναι «νομικά λάθος» αφού «είμαστε και οι δύο και ο άνδρας και η γυναίκα άνθρωποι». «Δεν θα διορθωθούν τα εγκλήματα αν την ανθρωποκτονία την πούμε γυναικοκτονία», ανέφερε και υποστήριξε πως «όσο υπάρχουν άνθρωποι τα εγκλήματα δεν θα εξαλειφθούν». «Πιστεύεται πως ένας που έχασε τη ζωή του και συμμετείχε στη συζήτηση θα τον ενδιέφερε αν λέγαμε γυναικοκτονία ή ανδροκτονία;» διερωτήθηκε. 

«Δεν υπάρχει κανένα ποινικό κείμενο στη χώρα μας από τότε που γίναμε κράτος που να ξεχωρίζει τον άνδρα και τη γυναίκα όταν είναι θύματα δολοφονίας. Και ο άνδρας και η γυναίκα είναι άνθρωποι. Αντιδιαστέλει η ανθρωποκτονία τη ζωοκτονία. Φανταστείτε τώρα να λέμε γυναικοκτονία και ανδροκτονία. Άνθρωποι είναι και οι δύο. Η γυναικοκτονία είναι ένας νεολογισμός που για εμένα είναι λάθος νομικά, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κείμενο που να λέει γυναικοκτονία και ανδροκτονία. Είμαστε και οι δύο και ο άνδρας και η γυναίκα άνθρωποι. Να ξέρετε δεν υπάρχει σε νομικό κείμενο και δεν μπορεί να υπάρξει. Όποιος λέει ότι όταν το θύμα είναι γυναίκα να έχουμε μεγαλύτερη ποινή και όταν είναι άνδρας να έχουμε μικρότερη ποινή...», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

«Να είστε σίγουροι ότι δεν θα διορθωθούν τα εγκλήματα αν την ανθρωποκτονία την πούμε γυναικοκτονία. Είναι πέραν βέβαιο ότι ο δολοφόνος δεν θα σκεφτεί τη γυναικοκτονία και την ανθρωποκτονία. Ο νεολογισμός γυναικοκτονία δεν θα επικρατήσει. Είτε σκοτώσεις άνδρα, είτε γυναίκα ισόβια πρέπει να προβλέπεται», ανέφερε. Όσον αφορά την προκλητική τοποθέτηση του θείου του 40χρονου δολοφόνου της Δώρας στη Ρόδο, ο κ. Δημητρακόπουλος την χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «λίαν επικίνδυνη για την κοινωνία». 

«Ένας που έχασε τη ζωή του θα ενδιαφερόταν αν λέγαμε γυναικοκτονία ή ανδροκτονία;» 

«Έχεις έναν θάνατο, αφαιρέθηκε η ζωή μίας γυναίκας, η ζωή ενός ανδρός. Πιστεύεται πως ένας που έχασε τη ζωή του και συμμετείχε στη συζήτηση θα τον ενδιέφερε αν λέγαμε γυναικοκτονία ή ανδροκτονία; Μην παίζουμε με τις λέξεις. Νομίζω πρέπει να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα των ανδρών», υποστήριξε. 

«Για παράδειγμα έρχεται τώρα η κόρη σας και λέει “είμαι σε μια κακοποιητική σχέση”. Το ερώτημα που πρέπει να μου θέσετε είναι πως θα αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα των ανδρών και όχι να παίζουμε με τις λέξεις, αν είναι γυναικοκτονία. Η ουσία δεν είναι στις λέξεις αλλά πως θα προστατεύσεις το παιδί σου. Αν έρθει η κόρη ρωτάμε “τη χτυπάει;”. Θα του κάνουμε τότε μήνυση. Πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερος. Στην ουσία είναι δώρον άδωρο. Έχει ψυχοπαθολογική προσωπικότητα; Πας στον εισαγγελέα, κάνεις μια αναφορά και μπορεί να διατάξει ακούσια νοσηλεία όπου οδηγείται σε ένα ψυχιατρείο», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος. 

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

«Ένας άνθρωπος που έχει στοιχεία ψυχοπαθολογικά, τι μπορείς να κάνεις εκεί πέρα; Μπορείς να πεις στον εισαγγελέα ότι ο άνθρωπος αποκλίνει ψυχολογικά και να διατάξει ακούσια να οδηγηθεί στο ψυχιατρείο. Οι ψυχίατροι μπορούν να διαπιστώσουν αν χρειάζεται νοσηλεία ή αν θα αφεθεί ελεύθερος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ψυχίατροι τους αφήνουν ελεύθερους και μετά από λίγο καιρό σκοτώνουν. Είμαστε σε ένα αδιέξοδο, το λέω δημόσια. Και εγώ αν είχα κόρη οι δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος είναι αναποτελεσματικές», τόνισε και συμπλήρωσε «τα εγκλήματα, όσο υπάρχει άνθρωπος, δεν θα εξαλειφθούν. "Ου φονεύσεις" ήταν η πρώτη εντολή πριν από χιλιάδες χρόνια. Βλέπετε οι φόνοι γίνονται και ξαναγίνονται. Το θέμα είναι πως μπορούμε να τους περιορίσουμε και πως μία γυναίκα να αμυνθεί σε τέτοιες συμπεριφορές». 

«Οι γυναίκες να είναι προσεκτικές στις επιλογές τους»

«Θα σας πω ένα παράδειγμα με εισαγγελέα γνωστό μου που έχει συνταξιοδοτηθεί. Η κόρη του υφίστατο bullying από έναν τρελό. Κάναμε συζητήσεις ο εισαγγελέας και ο δικηγόρος και δεν μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Σας λέω κόρη εισαγγελέα. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έφεραν αποτέλεσμα και αφού εξαντλήσαμε όλες τις νομικές δυνατότητες, του είπα πως την επόμενη φορά που θα σε δω κοντά της θα πάρω μέτρα εκτός νομιμότητας, θα σε χτυπήσω. Λυπάμαι που το λέω δημόσια. Εγώ νομικός, ο πατέρας εισαγγελέας και ο άλλος την χτυπούσε», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος και συμπλήρωσε πως «η έννομη προστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι αποτελεσματική. Τα ασφαλιστικά μέτρα τα παραβιάζουν, οι ποινές είναι με αναστολή, οι ψυχίατροι τους αφήνουν ελεύθερους και αυτοί πάνε και σκοτώνουν. Είναι μια τραγική πραγματικότητα. Θα έλεγα στις γυναίκες και τα θύματα να είναι προσεκτικές στις επιλογές τους, όταν αποφασίσουν να τερματίσουν μία σχέση να μην το πουν από κοντά αλλά από απόσταση ασφαλείας και οι γονείς δίπλα». 

«Όταν υπάρχει ένας άνθρωπος που κακοποιεί επανειλημμένως γυναίκες, πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Αν επιβληθεί η ποινή να μην μετατρέπεται. Με τον νόμο του Μιχάλη Καλογήρου (σ.σ. υπουργός Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ), μετά από τρία χρόνια ακόμα και σε πλημμέλημα θα πάει φυλακή. Αν ένας άνδρας χτυπάει, θα πρέπει η Δικαιοσύνη να του πει τρία χρόνια και μια μέρα και πήγαινε στον Κορυδαλλό. Είναι ένα μέσο, λύνεται το πρόβλημα; Στα πλημμελήματα 6 μήνες είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στη φυλακή, θα βγει μετά και θα πάει να βαρέσει ξανά», είπε. 

«Δυστυχώς πλέον στην καθημερινότητά μας βλέπουμε εγκλήματα με θύματα στην πλειοψηφία τους γυναίκες οι οποίες δεν έχουν δώσει δικαίωμα. Ότι και να κάνεις σε έναν άνδρα απαγορεύεται, δεν επιτρέπεται, ούτε η βία πόσο περισσότερο να σκοτώσεις τη γυναίκα. Αυτή η ευκολία με την οποία άνδρες αφαιρούν τη ζωή γυναικών εμένα με σοκάρει. Και δυστυχώς δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Διαχρονικά οι περισσότεροι φόνοι έχουν θύματα γυναίκες από ζηλοτυπία ανδρών. Δεν είναι πληρωμένα συμβόλαια», τόνισε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA