Μενού
  • Α-
  • Α+

Έρευνες για τον εντοπισμό των αρνητών σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διασπείρουν fake news και θεωρίες συνωμοσίας πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας της αστυνομίας Βασίλη Παπακώστα, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Παπακώστας. 

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό». Ο κ. Παπακώστας πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας».

Τα πρώτα ευρήματα 

Τις πρώτες 5 ώρες της έρευνας της Δίωξης βρέθηκαν ήδη 9 ύποπτες ιστοσελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξ αυτών σε δύο έχουν εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους οι αστυνομικοί, καθώς είναι αυτά που προσφέρουν έναντι αμοιβής στους αρνητές αυτά τα «νομικά όπλα».Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ κάνουν λόγο για «τιμοκαταλόγους» ψευδών νομικών συμβουλών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές. Η διέγερση σε ανυπακοή που προτείνουν οι σελίδες αυτές μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Το Reader.gr είχε αναδείξει το θέμα, με συνεχόμενα δημοσιεύματα για τον ρόλο των ιστοσελίδων, καταγράφοντας λεπτομερώς όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε ανεμβολίαστους, οι οποίοι ψάχνουν να μηνύσουν το κράτος.

Μια από τις ιστοσελίδες που το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το κίνημα των αντιεμβολιαστών έχει δημιουργήσει ακόμη και κατάλογο όπου έχουν ορίσει χρηματικές αλλά και ποινές φυλάκισης για υποτιθέμενες περιπτώσεις «παράβασης» καθήκοντος από δημοσίους υπαλλήλους και υγειονομικούς. Ένα τέτοιο έγγραφο που είχε αναρτηθεί σε μια από τις ιστοσελίδες, κρατούσε ανά χείρας και ο πατέρας που αρνιόταν να βάλει μάσκα στο παιδί του στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και απειλούσε πρόστιμο ακόμη και τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν εάν τους υποχρεώσουν σε χρήση μάσκας ή να κάνουν το εμβόλιο η χρηματική ποινή ξεκινά από τις 50.000 ευρώ και εκτοξεύεται μέχρι τα 10.000.000 ευρώ. Ενώ σύμφωνα με τους ιδίους κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή μέχρι 25 χρονιά.Σε άλλο σημείο υποστηρίζουν πως εάν κάποιος εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί το πρόστιμο είναι 50.000 ευρώ την ημέρα με την ποινή να ξεκινά από τους 18 μήνες και να φτάνει έως τα 25 χρονιά. Ενδεικτικό όσων υπάρχουν στη συγκεκριμένη σελίδα είναι ότι την Ελληνική Ιθαγένεια κάποιος αλλοδαπός μπορεί να πάρει μονό εάν φέρει εξέταση DNA που θα έχει τα χαρακτηριστικά του DNA των Ελλήνων Ιθαγενών.Σε άλλη ιστοσελίδα αρνητές του κορονοϊού απαιτούν να απαγορευτεί ο εμβολιασμός σε όλους, να μην φορά κάνεις μάσκα πουθενά και να μην πραγματοποιούνται self test.Ένας ακόμη τρόπος διάδοσης των ιδεών αυτών γίνεται και μέσα από προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA