Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη δεν ήρθε απροειδοποίητα, όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι. Σεισμικές δονήσεις σημειώνονταν στην Κρήτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες ενώ το πρωί της Δευτέρας το Αρκαλοχώρι ταρακουνήθηκε από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) και 6 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο), από τον οποίο έχασε τη ζωή του ένας 62χρονος, τραυματίστηκε ο γιος του και άλλοι 20 άνθρωποι. 

Από τον σεισμό τουλάχιστον 1.000 πέτρινα σπίτια κρίνονται ακατάλληλα ενώ οι κάτοικοι πρέπει να μπαίνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών.  

https://www.instagram.com/p/CUU9PRRKB6H/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

«Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες», ανέφερε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο σεισμός δεν είναι σε θαλάσσια περιοχή, αλλά πάνω στο νησί και σε κατοικημένες περιοχές και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να γίνει «αμέσως αυτοψία» από δήμους και την Περιφέρεια.

Σεισμός στην Κρήτη: Φεύγουν άρον άρον από το Αρκαλοχώρι

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης είναι μεγάλες, όπως επισημαίνει η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία. 

Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοικήσιμο. Οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφονται δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους και παραμένουν στο δασάκι του χωριού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του μικρού χωριού μόνο 2 σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοικήσιμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν για τις επόμενες ημέρες. Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοίκους, στην πειονότητα τους ηλικιωμένοι. Στην αναζήτηση τους αυτή, σούπερ μάρκετ του Αρκαλοχωρίου τούς δώρισε νερά και μακαρόνια για να περάσουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Λέκκας: Μεγάλος ο σεισμός στην Κρήτη

Η σημερινή μεγάλη δόνηση, ωστόσο, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βίωναν μία πραγματικότητα με συνεχείς σεισμούς εδώ και μήνες, αν και το μέγεθος του σεισμού αλλά και το χαμηλό εστιακό βάθος σε συνδυασμό πως ο σεισμός έγινε στην ηπειρωτική Κρήτη και όχι σε θαλάσσιο χώρο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Άλλωστε ο ένας νεκρός και οι αρκετοί τραυματίες και εγκλωβισμένοι δείχνουν την σφοδρότητα του φαινομένου.

Γι' αυτό, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής  Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε χαρακτηριστικά - αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού - πως «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε». Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λέκκας συμβούλευσε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Η «προειδοποίηση» Τσελέντη για τις σεισμικές δονήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα  συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου, το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού, που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

Η ακολουθία σεισμών είχε αναστατώσει την Κρήτη

Τους προηγούμενους μήνες σειρά σεισμών είχαν σημειωθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ηρακλείου, προκαλώντας τότε ανησυχία στους κατοίκους και παρεμβάσεις των επιστημόνων, οι οποίοι μιλούσαν για μία ακολουθία εν εξελίξει.

Στις 4 Ιουνίου, 4,2 Ρίχτερ είχαν ταρακουνήσει το Ηράκλειο. Τότε μιλώντας στο Mega ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και στην Κρήτη, στα νότια του Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι στα 4,2 Ρίχτερ. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες». Επειτα από τουλάχιστον έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου, στο Ηράκλειο έγινε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Την σεισμική δόνηση διαδέχθηκαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Άμεση ήταν τότε και η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι «4,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χλμ». Είχε πει δε τότε πως «το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά. Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες. Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA