Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκάλεσε η απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου στο Μενίδι, από αδέσποτη σφαίρα. Για «ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης» κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς. 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επανεξέταση, μετά την έντονη κοινωνική αντίδραση. «Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης ενημερωθήκαμε για την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση του Μάριου Σουλούκου. Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου» ανέφερε σε δήλωση του ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.

Η ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα: 

«Το ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν, κατά τις σχετικές διατάξεις, του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22-06-2020 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση.

Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον Υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά. Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο Υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

Απόφαση 

Την Τρίτη (28/9) συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας η υπόθεση και η οικογένεια μέσω του νομικού τους παραστάτη Θεόδωρου Μαντά ζήτησε να απορριφθεί η έφεση του ελληνικού δημοσίου και να προσκομιστεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία οριακά κρίθηκε ότι δεν παραιτείται το δημόσιο της έφεσης. 

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2021 η οικογένεια του Μάριου είχε καταθέσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αίτημα για να παραιτηθεί το Δημόσιο από την έφεση και οι γονείς με τη σειρά τους θα παραιτούνταν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Ωστόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Τον Ιούνιο του 2017, ο 11χρονος Μάριος έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο και άρχισε να αιμορραγεί από το κεφάλι. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων και λίγη ώρα μετά κατέληξε. Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε πως το παιδί είχε τραυματιστεί θανάσιμα από βολίδα. Ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ. Η οικογένεια του Μάριου τον Απρίλιο του 2018 κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Στην αγωγή επέρριπτε ευθύνες στο Δημόσιο για τη μη αποτελεσματική πάταξη της εγκληματικότητας και της παράνομης οπλοκατοχής- οπλοχρησίας στην περιοχή από τα αστυνομικά όργανα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA