Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θα αποδείξω ότι είμαι βιολογικό παιδί του Μίκη με τεστ DNA. Υιοθέτησα το Θεοδωράκης αισθανόμενος την ανάγκη να έρθω κοντά στις ρίζες μου», δηλώνει ο Νίκος Κουρής που προσήλθε στα δικαστήρια μετά την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη προκειμένου να μη χρησιμοποιεί το επίθετο της οικογένειας του μουσικοσυνθέτη.  

«Να πω για τη Μαργαρίτα... Την καλώ να μελετήσει το τραγούδι του νεκρού αδερφού που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Να ψάξει το σπίτι να βρει χειρόγραφο που είχα αφήσει στον Μίκη ότι δεν με ενδιαφέρει η περιουσία του. Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα, δεν επεδίωξα ποτέ τη δημοσιότητα», είπε ο Νίκος Θεοδωράκης. 

«Είμαι εδώ γιατί καταφέρθηκαν απρεπώς εναντίον μου με αυτό τον τρόπο. Για μένα πλούτος είναι ότι μου εμπιστεύτηκε το έργο του, μου έδωσε 4.000 κομμάτια τα οποία εγώ με τη βοήθεια των συνεργατών του τα διπλασίασα. Διαδίδω το έργο του παγκοσμίως μέσα από το ραδιόφωνό μου. Ότι έκανα εδώ και 20 χρόνια σαν Νίκος Θεοδωράκης το έκανα με τη συναίνεσή του. Με είχε αποδεχτεί, δεν το αμφισβήτησε ποτέ. Του είπα πως είμαι γιος της Αλεξάνδρας, ήξερε πάρα πολύ καλά ποιος είμαι.  Ο Μίκης μου είχε πει ότι κάτι θα αφήσει στη διαθήκη», ανέφερε. 

Η απόφαση 

Αύριο αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσωρινής διαταγής που ζητά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προκειμένου να απαγορευθεί στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο.  Η Μαργαρίτα που έχει στραφεί εις βάρος του 54χρονου άνδρα καθώς, όπως λέει, αυτός ψεύδεται και προσπαθεί μετά το θάνατο του Μίκη να αποκτήσει κληρονομικό δικαίωμα, παρέστη στο δικαστήριο συνοδευόμενη από το δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωράκη στην αίτησή της, ο συγκεκριμένος: «αυτοπροβάλλεται κι αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιός του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο Θεοδωράκης ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος». 

«Με τη συμπεριφορά του αυτή ο καθού η αίτηση, που την συνεχίζει μέχρι νυν και εκδηλώνει πρόθεση να τη συνεχίσει, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς μου ως κληρονόμο και δικαιούχο του αποβιώσαντος πατρός μου και δη του βασικού στοιχείου αυτής, δηλαδή του επωνύμου Θεοδωράκης με την παράνομη χρήση τούτου από τον καθού η αίτηση, που αποτελεί το βασικό στοιχείο εξατομίκευσης του προσώπου στον εξωτερικό κόσμο. Και ως αποτελούμενο από το κύριο όνομα και το επώνυμο χαρακτηρίζει εμένα ως πρόσωπο που προέρχομαι από την ίδια οικογένεια του αποβιώσαντος από τα πρόσωπα άλλων οικογενειών και το δε κύριο όνομά του τον διακρίνει από πρόσωπα της ίδιας οικογένειας μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Λυκουρέζος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA