Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο Σαββατόβραδο απόλυτης ελευθερίας περνούν οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο πανδημίας. Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου (09/10) και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, επιτρέπουν με διαβατήριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού να διασκεδάσουν όρθιοι και χωρίς μάσκα, τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους. 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Τρεις απώλειες από κορoνοϊό σε γυναικείο μοναστήρι – Οι περισσότερες μοναχές είναι ανεμβολίαστες

Αντίθετα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Στους κλειστούς χώρους των θεάτρων, των σινεμά, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στα γυμναστήρια έχουν πρόσβαση με rapid test 48 ωρών.

Σε μεικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα μπήκε τέλος στα περιοριστικά μέτρα στις κόκκινες περιοχές, τα μίνι lockdown. Το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη του κορονοϊού παραμένουν αλλά μόνο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχής της χώρας.

  • Καταργήθηκε το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας (που εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος σε «κόκκινες» περιοχές για συγκεκριμένες ώρες) και αφορά τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους πολίτες.
  • Επέστρεψε η μουσική στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Θεοδωρικάκος: Σαφάρι ελέγχων

Προκειμένου να τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα, κοινή βούληση, της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, είναι να ενταθούν οι έλεγχοι για να προστατευθεί η κοινωνία και να σωθούν ζωές. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Σε σύσκεψη που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονικης συμφωνήθηκε το πλαίσιο των ελέγχων ώστε να αποφευχθεί κάθε εφησυχασμός και χαλάρωση την ώρα που οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ασθενείς COVID-19.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να εντείνει τους ελέγχους, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν το ίδιο και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας. «Η ΕΛ.ΑΣ. και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι σε συνεργασία για την τήρηση των μέτρων», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Σήμερα δίνουμε το μήνυμα ότι μόνο με ελέγχους και εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους, ώστε όλοι όσοι εισέρχονται σε καταστήματα και χώρους εστίασης να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία θα είναι άτεγκτη στην εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Απευθυνόμενος σε εκείνους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο, τους κάλεσε να εμβολιαστούν για να επιστρέψει το σύνολο της κοινωνίας στην κανονικότητα. «Εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές και να κερδίσουμε μια πιο ελεύθερη ζωή», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πρόσφατα γεγονότα σε σχολείο στη Σταυρούπολη ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα επιτρέψουμε να αναστηθεί μία φασιστική, ναζιστική οργάνωση». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι καμία μορφή βίας δεν θα γίνει ανεκτή, επισημαίνοντας ότι η Αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της, αποτρέποντας επεισόδια και προχωρώντας σε συλλήψεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA