ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/10/2021 10:59

Ζακ Κωστόπουλος: Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του - Παρόντες οι 5 από τους 6 κατηγορούμενους

Τρία χρόνια μετά από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου άρχισε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο - Παρόντες οι πέντε από τους έξι συνολικά κατηγορούμενους, ενώ οι μάρτυρες που θα εξεταστούν φτάνουν τους 41

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ζακ Κωστόπουλος: Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του - Παρόντες οι 5 από τους 6 κατηγορούμενους
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και παρουσία των πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018. Με την έναρξη της διαδικασίας τέθηκε το αίτημα για μεγαλύτερη αίθουσα καθώς, πλην του κόσμου που επιθυμούσε να παρακολουθήσει τη δίκη, οι μάρτυρες κατηγορίας φτάνουν στα 41 άτομα. Το δικαστήριο αποφάσισε η υπόθεση να εκδικαστεί στην παρούσα αίθουσα, με την είσοδο μόλις 2 δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης.

Διαβάστε ακόμη: Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του – Έξι κατηγορούμενοι και 41 μάρτυρες

Παράλληλα, η υπεράσπιση ζήτησε να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του βιντεοληπτικό υλικού της δικογραφία κατά το διάστημα της ακροαματικής διαδικασίας. Όπως σημειώθηκε από την πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών είναι απαραίτητη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και στάση του κάθε εμπλεκόμενου.

Υπεβλήθη αίτημα να είναι παρόντες στο δικαστήριο από τη Διεθνή Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς κι ένας εκπρόσωπος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για κάλυψη φωτογραφιών επέτρεψε την παρουσία τεσσάρων δημοσιογράφων, κι από ένας εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα ενώ πέριξ του Πρωτοδικείου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία" στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί "ασφάλισε" η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε "αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή... έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο" και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, "συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου" σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο "να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει" πλην όμως "εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα".

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι "ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα. .".

Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή ,που ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ