ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/10/2021 10:16

Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του – Εξι κατηγορούμενοι και 41 μάρτυρες

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του στο κέντρο της Αθήνας, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου «ζωντανεύει» στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με κατηγορούμενους δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικούς

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του – Εξι κατηγορούμενοι και 41 μάρτυρες
Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του – Εξι κατηγορούμενοι και 41 μάρτυρες
Ανάγνωση:

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου οι έξι κατηγορούμενοι βρίσκονται, αρχής γενομένης από σήμερα, ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς άρχισε η δίκη. Για τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στο κέντρο της Αθήνας εκεί που ο 33χρονος ακτιβιστής ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο χτυπημένος, κατηγορούμενοι είναι δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί.

Από το πρωί, στο άλλοτε κακουργοδικείο αναγνώστηκαν και απάντησαν ως παρόντες συνολικά 41 μάρτυρες που θα εξεταστούν. Την ίδια στιγμή έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα δικαστήρια και ήδη βρίσκονται στο σημείο περισσότερα από 150 άτομα αλλά και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι χαρακτηριστικό πως στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρίσκεται αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Άλλωστε, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης.

Τόσο οι δύο πολίτες , ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ενώ η δίκη που προσδιορίστηκε για σήμερα είχε λάβει αναβολή πριν έναν χρόνο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί «ασφάλισε» η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί, δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή... έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, «συνετέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο «να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει» πλην όμως «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα».

Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή ,που ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ