Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια ήσυχη βραδιά στις 31 Οκτωβρίου του 1985. Το λεωφορείο που είχε ξεκινήσει από την οδό Ακαδημίας με προορισμό την Αργυρούπολη, είχε φθάσει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ένας 25χρονος φοιτητής, ιρακινής καταγωγής, είχε βρει μια τσάντα έξω από ένα σπίτι στο Κολωνάκι. Πιστεύοντας ότι κάποιος την είχε ξεχάσει και πως περιείχε κάτι πολύτιμο την πήρε και μπήκε στο λεωφορείο με σκοπό να την ανοίξει μόλις θα έφθανε στο σπίτι του.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 1 Αυγούστου 1966: Ένας πρώην πεζοναύτης σκοτώνει μάνα, σύζυγο και ακόμα 14 ανθρώπους στο πρώτο μακελειό στις ΗΠΑ

Η τσάντα, όπως αποκαλύφθηκε μετά, είχε σκόπιμα τοποθετηθεί έξω από το σπίτι ιδιοκτήτη τσιμεντοβιομηχανίας. Και δεν περιείχε κάτι πολύτιμο. Η τσάντα ήταν ολόκληρη ένας εκρηκτικός μηχανισμός!

Η βόμβα εξερράγη όταν πια το λεωφορείο βρισκόταν έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο ύψος της Δάφνης. Οι λαμαρίνες του οχήματος σκίστηκαν σαν χαρτί και αρκετοί από τους επιβάτες του εκτινάχτηκαν στον δρόμο και στα πεζοδρόμια. Ήταν σαν να είχε βομβαρδιστεί η περιοχή, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Θραύσματα σε όλο μου το σώμα»

Η Κατερίνα Πλίτσα, μαθήτρια τότε, είχε περιγράψει χρόνια μετά την τραυματική εμπειρία της: «Έπεσα αιμόφυρτη στα σκαλιά του λεωφορείου που είχε ανοίξει σαν κονσερβοκούτι και το σώμα μου κρεμόταν έξω. Είχα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού. Ο αλλοδαπός που μετέφερε τη βόμβα καθόταν στην πίσω πλευρά του λεωφορείου και εγώ ήμουν ακριβώς δίπλα του. Είχε γυρισμένη την πλάτη του σ΄ εμένα και αυτό με έσωσε. Θραύσματα της βόμβας με χτύπησαν σε όλο μου το σώμα.».

Από την έκρηξη ένα αγόρι 17 χρονών έχασε το πόδι του κι ακόμη 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι υπόλοιποι 29 είχαν τραυματιστεί ελαφρά.  Ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, λέει ότι πρόκειται για μία «άνανδρη και εγκληματική πράξη, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών». 

Η βόμβα ήταν για άλλον!

Κι όλα αυτά από ένα μοιραίο λάθος… Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» και στην Άμεση Δράση, λέγοντας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το σπίτι του βιομήχανου Δημήτρη Τσάτσου, στην οδό Κανάρη 15, στο Κολωνάκι. Η βόμβα δεν βρέθηκε ποτέ στο Κολωνάκι. Η μόνη βόμβα που εξερράγη εκείνη τη βραδιά ήταν αυτή στο λεωφορείο. Ο φοιτητής είχε κάνει το μοιραίο λάθος.

Με δύο προκηρύξεις –οι οποίες απευθύνονταν σε δύο εφημερίδες- υπογεγραμμένες από την οργάνωση «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά», αναλαμβανόταν η ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης  στην κατοικία του τσιμεντοβιομήχανου. Από αυτά τα δεδομένα η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από λάθος είχε «μπει» η βόμβα στο λεωφορείο.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας: «...εκτιμήθηκε από την υπηρεσία μας ότι πιθανόν να είχε τοποθετηθεί βόμβα εκεί και διερχόμενο άτομο να την παρέλαβε εν αγνοία του, ως περιέχουσα κάποιο πολύτιμο αντικείμενο, και κατά τη μεταφορά της εντός του λεωφορείου να εξερράγη».

Οι υποψίες στράφηκαν στον φοιτητή, που πέρασε από το σημείο, σύμφωνα με την κατάθεσή του, όμως… Ο ιρακινής καταγωγής φοιτητής ουδέποτε παραδέχτηκε ότι αυτός είχε μεταφέρει την τσάντα με τη βόμβα. Λίγους μήνες μετά το συμβάν, ο 25χρονος έφυγε από την Ελλάδα, χωρίς να αποδειχθεί ότι ήταν αυτός που μετέφερε κατά λάθος τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η οργάνωση «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά» (ΕΜΑ) δεν επιχείρησε άλλη τρομοκρατική ενέργεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA