Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επόμενες 36 ώρες και το πως θα κινηθούν τόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία κορονοϊού της χώρας αλλά και οι αντοχές του ΕΣΥ θα κρίνουν τις αποφάσεις των Αρχών και τις εισηγήσεις των ειδικών, για το άμεσο χρονικό διάστημα, που πάντως όπως και να έχει θα είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της πανδημίας στη χώρα μας. Το τέταρτο κύμα είναι εδώ και ιδιαίτερα σκληρό με τις μολύνσεις να καταγράφουν αύξηση 50% και τα ενεργά κρούσματα να είναι πάνω από 47.000 όπως αποκάλυψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Δυτική Αττική με τα πολλά κρούσματα δεν ανησυχεί του ειδικούς

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική και για αυτό αναμένεται να γίνει πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα (15 Νοεμβρίου) η προαναγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για επίταξη γιατρών. Εάν λοιπόν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ μίλησε και η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν γενικά νέα μέτρα ενώ είπε για ακόμη μια φορά «όχι» σε ενδεχόμενο lockdown. Σημείωσε πως οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των εμβολιασμένων. Ερωτώμενος για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.

Σημαντική ημερομηνία θεωρείται πως είναι η 22α Νοεμβρίου καθώς τότε λήγουν τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αυστηροποίηση των μέτρων σε ανεμβολίαστους. Ενα από τα σενάρια που ακούγονται είναι για αλλαγές στα μέτρα που θα αφορούν στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο καθώς σήμερα οι καταναλωτές εισέρχονται στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ. Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Εμβολιασμοί: Αυξάνονται τα ποσοστά

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δείχνουν ότι αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών που κλείνουν ραντεβού για την α' δόση κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες ενώ παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Αναλυτικά τα στοιχεία:

  • 12-14 ετών        6%
  • 15-17 ετών        7%
  • 18-24 ετών        12%
  • 25-29 ετών         9%
  • 30-34 ετών        10%
  • 35-39 ετών        10%
  • 40-44 ετών        10%
  • 45-49 ετών        8%
  • 50-54 ετών        7%
  • 55-59 ετών        6%
  • 60-64 ετών        5%    
  • 65 - 69 ετών        3%
  • 70- 74 ετών        2%
  • 75-79 ετών        2%
  • 80-84 ετών        1%
  • 85+ ετών         1%

Τσιόδρας: Σημαντικό να γίνει και το εμβόλιο κατά της γρίπης

Την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας. Σημείωσε δε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει και το εμβόλιο κατά της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλες ηλικίες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επισήμανε δε, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορονοϊούς και τους κορονοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα- και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν». Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA