Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Εκαναν λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ η κυρία Παπαευαγγέλου, προέβη σε μία παρατήρηση που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την μείωση των κρουσμάτων αλλά και ένα μεγάλο επιχείρημα για όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Κλειστά χαρτιά για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δυτικής Αττικής, μία περιοχή που έχει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σχετικά χαμηλή εμβολιαστκή κάλυψη. Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση ούτε στις νοσηλείες ούτε στους θανάτους στην περιοχή. Η απάντηση είναι ωστόσο απλή «έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στους 60 ετών και άνω» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία η ίδια ανέφερε ότι δεν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή παραπάνω μέτρα, οριζόντια ή τοπικά.

Εν τω μεταξύ τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 47.000 και καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Από τα 47.000 ενεργά κρούσματα, ένα στα τέσσερα εντοπίζονται στην Αττική, πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα. Παράλληλα όπως είπα η πληρότητα όπως είπε στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% και το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.  Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις ηλικίες άνω των 60 ετών και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά της η κυρία Γκάγκα είπε: «Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Αυτό για τα τμήματα Covid σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA