Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα απίστευτα σκηνικά βίας που εκτυλίσσονται στα ΕΠΑΛ ανά την Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν την κοινή γνώμη με τελευταίο περιστατικό αυτό στο 2ο και 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας (συστεγάζονται), όπου γονείς καταγγέλλουν ότι καθημερινά κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μαθητών από... συμμαθητές τους που εκτός από περιπτώσεις βίας και bullying, καταφεύγουν ακόμη και σε... τρομοκρατική δράση εντός του σχολικού συγκροτήματος. 

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία στη Γλυφάδα: Οι οικονομικές διαφορές όπλισαν το χέρι του δράστη - «Της τα πήρε όλα, ήθελε κι άλλα»

Η διευθύντρια από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή Tlive του Alpha, τονίζει ότι τα ρεπορτάζ που μεταφέρουν τα κανάλια, έχουν διογκώσει τα πραγματικά περιστατικά. Και ενώ έκανε δηλώσεις μπροστά στην κάμερα, ένας μαθητής περνάει από δίπλα της και σχεδόν την σπρώχνει, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, αρχίζουν να ακούγονται κρότοι από δυναμιτάκια που σκάνε στον κάδο δίπλα της. Από τον κρότο, η ίδια έχασε για λίγα δευτερόλεπτα την ακοή της και κρατούσε το αυτί της προφανώς από τον πόνο. «Εάν για αυτό που μόλις καταγράψατε φταίει η διευθύντρια, τότε τι να πω. Κάποιοι μαθητές ρίχνουν την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν σε μένα, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό».

Σκηνές ωμής βίας μέσα στις σχολικές αίθουσες 

Η κατάσταση με ομάδες μαθητών των δύο ΕΠΑΛ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αυτό δεν αποτελεί προϊόν φήμης, αλλά γεγονότα που επιβεβαιώνουν τα βίντεο που έχουν αναρτήσει οι ίδιοι σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί διαδραματίζονται εικόνες που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μαθητική και σχολική κοινότητα. Επεισόδια με ξύλο, βρισιές, φωτιές σε αίθουσες, ακόμα και εκρήξεις ακούγονται να συμβαίνουν μέσα στους χώρους που σε κάποια άλλη φυσιολογική σχολική τάξη θα έπρεπε οι μαθητές να συμπεριφέρονται με την πραγματική τους ιδιότητα και όχι σαν... χούλιγκαν, όπως προκύπτει από τις εικόνες των βίντεο. 

Βίντεο προϊόν... μοντάζ και «παιδιά είναι» 

Ομως και πάλι η διευθύντρια δηλώνει πως τα γεγονότα δεν είναι τόσο τραγικά: «Είναι μια ομαδίτσα παιδιών που τους πειράζουν τα πάντα. Αυτοί τα δημιουργούν όλα, αλλά εμείς έχουμε ενημερώσει επίσημα και την ασφάλεια και την εισαγγελία. Γνωρίζουμε τα στοιχεία των παιδιών που προκαλούν τα επεισόδια, τα έχουμε δώσει εκεί που πρέπει, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο να τους απομακρύνουμε από το σχολείο. Τα βίντεο μπορεί να είναι και κατασκευασμένα ξέρετε. Δεν σημαίνει ότι είναι όλα αληθινά, η τεχνολογία έχει προχωρήσει ξέρετε. Μπορεί κάποια πράγματα να αποτελούν προϊόν μοντάζ. Εμείς βλέπουμε ότι τα παιδιά εδώ έρχονται και εκτονώνονται. Κάνουν όσα δεν μπορούν να κάνουν στα σπίτια τους. Δηλαδή, τι θέλετε; Να τα διώξουμε; Εμείς θέλουμε να φέρνουμε παιδιά, όχι να τα διώχνουμε. Να κλείσουμε το σχολείο μήπως; Ξέρετε, όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή.

Φωτιές σε καρέκλες και θρανία

Πριν από περίπου ένα μήνα μαθητές έβαλαν φωτιά σε καρέκλες και θρανία μέσα στην τάξη τους και η φωτιά δεν επεκτάθηκε από θαύμα. Ωστόσο, η αντίδραση της διευθύντριας και σε αυτές τις καταγγελίες είναι για μια ακόμη φορά... αφοριστική προς τα ΜΜΕ: «Και εσείς πού τα βρήκατε αυτά τα βίντεο; Αφού υποτίθεται ότι τα κινητά απαγορεύονται εντός του σχολείου, πώς τραβήχτηκαν, ποιοι τα τράβηξαν κι εσείς πώς τα προβάλλετε; Εμείς ως εκπαιδευτικοί είμαστε υπεύθυνοι να τιμωρούμε τους μαθητές που ξεφεύγουν από τους σχολικούς κανόνες. Και αυτό κάνουμε».

Δεν είναι αληθινές οι καταγγελίες γονέων

Την περασμένη Τρίτη (7/12) μάλιστα, μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ ήρθαν σε αντιδικίες με μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ, άναψαν καπνογόνα, εξαπέλυσαν υβριστικές συμπεριφορές ακόμη και κατά καθηγητών και της διευθύντριας και για μια ακόμη φορά, κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα μαθητών. Ο πατέρας ενός παιδιού, μιλώντας εκπομπή, φορώντας κουκούλα και με γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα (σ.σ. δείγμα ίσως του τρόμου μου επικρατεί στο σχολικό συγκρότημα), κατήγγειλε ότι έχουν συμβεί πολύ χειρότερα περιστατικά με επιθέσεις ακόμα και σε καθηγητές. Η διευθύντρια συνεχίζοντας τη δική της... προσέγγιση στο πρόβλημα, απάντησε: «Και τι θέλετε δηλαδή, να βγω εγώ τώρα και να διαψεύσω ανθρώπους που φοράνε κουκούλες και καταγγέλλουν διάφορα πράγματα ως αληθινά περιστατικά;».

Εκρηξη από τα γκαζάκια στις τουαλέτες και... πεθάναμε

Το σχολείο πολύ συχνά σφραγίζει τις πόρτες του από μαθητές που με αλυσίδες και λουκέτα αποφασίζουν να κάνουν κατάληψη, χωρίς κανένα αίτημα, καμία μαθητική ψηφοφορία, αλλά και καμία εξουσιοδότηση. Πριν από περίπου ένα μήνα, μαθητές βιντεοσκοπούν την αυλή του σχολείου και ακούγονται εκρήξεις από τις τουαλέτες. Οι μαθητές είχαν βάλει γκαζάκια με αποτέλεσμα να προκληθεί ανατίναξη, φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα και μαθητής ακούγεται στο βίντεο να λέει χαρακτηριστικά: «Πεθάναμε». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA