Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση παρενεργειών και αλλεργιών τονίζοντας παράλληλα πως ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών είναι σημαντικός για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ είναι σημαντικό οι γονείς να μην αναβάλλουν το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα λοιμώδη νοσήματα! 

Διαβάστε ακόμη: Σε lockdown 70.000 πολίτες άνω των 60 που θεωρούνται από σήμερα ανεμβολίαστοι – Τα μέτρα που τους περιμένουν

Χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως «τα εμβόλια θα συμβάλλουν στην προστασία των παιδιών. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά στο περιβάλλον, προστατεύοντας έμμεσα τα ευάλωτα άτομα δίπλα στα παιδιά. Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων μειώνει και τις μεταλλάξεις. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C που εμφανίζεται 1 περίπτωση στις 3.000. Όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές που είναι εξοικειωμένοι οι γονείς όπως λίγος πυρετός και αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για COVID δεν πρέπει να οδηγήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει διάστημα που να περιορίζει τον εμβολιασμό λοιμωδών νοσημάτων».

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι «οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το θεωρώ απίθανο ένα παιδί να είναι αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών. Πάρα πολλά παιδιά έχουν διαφόρων τύπων αλλεργίες και αυτό θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό τους, κάτι που δεν θα έπρεπε».

«Παιδί που έχει νοσήσει λαμβάνει 2η δόση μετά τους 3 μήνες. Μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει την 3η δόση σε παιδιά με ανοσοκαταστολή 12-17 ετών. Ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε υγιείς εφήβους, 6 μήνες μετά τη 2η δόση. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet «από τη Σκωτία που αφορά στον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών με COVID με μη ελεγχόμενο άσθμα. Από τη μελέτη βρέθηκε ότι παιδιά 5 -17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω COVID».

Μόσιαλος: Μόνο το 6% των παιδιών είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook επιχειρεί να βάλει τα πράγματα «σε μία σειρά», όπως λέει και αναφέρεται σε κλινικές δοκιμές. «Για κάθε νέο φάρμακο ή εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό, ξεκινάμε με νέους υγιείς εθελοντές και συνεχίζουμε με μεγαλύτερο αριθμό υγιών εθελοντών από την αρχή ο επίσημος φορέας των Αμερικανών παιδιάτρων στήριξε τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων όταν συνέστησαν όλοι οι έφηβοι ηλικίας 12 ετών και άνω να λάβουν το εμβόλιο. Πλέον υπάρχει έγκριση αδειοδότησης της κυκλοφορίας και για παιδιά 5-11 ετών. Ας δούμε πως φτάσαμε στην έγκριση για το πρώτο εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών».

Στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στους φόβους που έχουν ορισμένοι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όπως λέει «τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή δεν είχαν άλλες παρενέργειες εκτός από κάποιο πόνο στο σημείο της ένεσης». Συνεχίζοντας λέει πως κάποια εμφάνισαν κόπωση, πονοκεφάλους και/ή μυϊκούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση (αλλά όχι μετά την πρώτη δόση). Επίσης, σημειώνει πως μόνο το 6% των παιδιών είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA