Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στη 01:06 σε περιοχή νοτιοδυτικά από το Αρκαλοχώρι, λίγες ώρες μετά τις δυο σεισμικές δονήσεις των 5,7 και 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νότια της Άρβης. Η νέα δόνηση είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 15,1 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή στο Ηράκλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Κρήτης και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Πώς φτάσαμε να κάνουμε Πρωτοχρονιά στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τις έξι» εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν εμπνέει ανησυχία.Στο ρυθμό του «Εγκέλαδου» κινείται τις τελευταίες ώρες η Κρήτη, με τους κατοίκους του νησιού να αποχαιρετούν το 2021 με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Γιατί δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Μιλώντας για τους δύο μεγάλους σεισμούς, που ανησύσαν και περισσότερο, ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν συσχετίζονται οι συγκεκριμένοι σεισμοί, με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με όχι επιφανειακούς σεισμούς, αλλά με σεισμούς κάποιου ικανοποιητικού βάθους, της τάξεως των 40 και 60 χιλιομέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

«Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι προήλθε από ένα «κανονικό» ρήγμα, σε αυτή την περίπτωση τα ρήγματα είναι στο μετωπο του ελληνικού τόξου, και κατά πάσα πιθανότητα, είναι ανάστροφα ρήγματα με τελείως διαφορετικά σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά. Συνήθως οι σεισμοί βάθους όπως αυτός που έγινε, δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία», συμπλήρωσε. Από τη μεριά του, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA