Μενού
  • Α-
  • Α+

Και ενώ οι περισσότεροι ετοιμάζονται για ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η μουσική σίγησε. Η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώθηκε με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνεται η φωτιά στα ξερά χόρτα και η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, αποφάσισε να επισπεύσει τα νέα μέτρα που είχε λάβει για τις 3 Ιανουαρίου. Με κάτι παραπάνω από 50.000 κρούσματα μέσα σε 48 ώρες κανείς δεν μπορούσε να αδιαφορήσει και κάπως έτσι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς απέκτησε... ώρα λήξης και έχασε τη μουσική του.

Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: Η οξεία φάση της πανδημίας ίσως τελειώσει το 2022 αλλά ο ιός δεν θα εξαφανιστεί

Το 2021 μας αποχαιρετά με απανωτά αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων και στόχος πλέον της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να ανακοπεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η ανεξέλεγκτη πορεία της Όμικρον, πριν χρειαστεί να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Τι ισχύει από σήμερα το πρωί

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από σήμερα τίθενται σε πλήρη ισχύ τα παρακάτω νέα περιοριστικά μέτρα:

  • Διασκέδαση - εστίαση: Ωράριο μέχρι 00:00 - Μόνο με καθήμενους - Τραπέζια 6 ατόμων - Χωρίς μουσική
  • Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς για διασκέδαση - εστίαση: Ωράριο μέχρι τις 02:00 με όλες τις προαναφερόμενες απαγορεύσεις
  • Απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης - πάρτι ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους.
  • Τηλεργασία στο 50% και κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Γήπεδα: Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα (Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών).
  • Επισκέψεις στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με PCR test 48 ωρών.
  • Απαγόρευση εισόδου ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επίσης, σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 - FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης
  • Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρήσεις της εστίασης

Όπως ήταν αναμενόμενο τα νέα μέτρα έφεραν πρώτα και κύρια, σημαντικό πλήγμα στο χώρο της εστίασης που για διαφορετικό ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς προετοιμαζόταν και διαφορετικό θα κάνει. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα οι ακυρώσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή! Κάτι το κλείσιμο της μουσικής, κάτι ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον, έκανε πολλούς πολίτες να αλλάξουν τα σχέδια τους και να προτιμήσουν την... κατ οίκον διασκέδαση!

Οι επιχειρήσεις πλέον ζητούν επιτακτικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και δυνατότητα να προχωρούν σε αναστολές εργασίας, όπως και νέες επιστρεπτέες προκαταβολές. Όσον αφορά συγκεκριμένα τις αναστολές εργασίας, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκ νέου εφαρμογής αυτού του μέτρου, επισημαίνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Σαρηγιάννης: Περίπου 60.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022

Άκρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αναφορικά με την εξέλιξη που θα έχει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ειδικά την πρώτη εβδομάδα του 2022.

«Τα μέτρα θα αρχίσουν να δίνουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του MEGA και προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων: «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα.

Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι «...προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του 2022 είναι πολύ λογικό να δούμε 60.000 κρούσματα. Ο αριθμός αναπαραγωγής την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου ήταν 1,6, αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3». Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής εξήγησε ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα θα ήταν θετικό γιατί θα αποφευχθεί η επανέναρξη των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA