Μενού
  • Α-
  • Α+

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αλλά και των φροντιστηρίων από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου δείχνει τον δρόμο για το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, στις 10 του μήνα, αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από ειδικούς μετά την έξαρση της μετάλλαξης Ομικρον. Η κυβέρνηση αναμένει μεν την πρόταση της Επιτροπής τις επόμενες μέρες, ωστόσο είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή της να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με επιπλέον μέτρα σε σχέση με τον τρόπο που έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Ευάλωτα τα παιδιά – Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με τη Δέλτα

Σχολεία: Διαφωνούν οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή ακόμη και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία. Υπάρχουν αυτοί που είναι πολύ κοντά στην άποψη που εκφράζει η κυβέρνηση, αλλά είναι κι αυτοί που ζητούν παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα αξιόπιστα στοιχεία για τη ζημιά που θα προκαλέσει η μετάλλαξη Ομικρον. Χαρακτηριστικά, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστήριξε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Γενάρη και επέμεινε πως τα όποια μέτρα πρέπει να αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Βασιλακόπουλος για σχολεία: «Κανονικά 10 Ιανουαρίου»

«Πρέπει 100% να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους. Αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα, κι αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τζανάκης για σχολεία: «Θέλετε άρρωστα παιδιά στο σπίτι;»

Την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Καταλαβαίνετε τι μας περιμένει; Αυτή τη στιγμή ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα 10ήμερο λόγω των κρουσμάτων. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον). Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους άρρωστα;», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστηρίζοντας την άποψη πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. «Θα δώσει μια ανάσα μια τέτοια απόφαση» συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την αντίρρησή του στο σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία με περισσότερα τεστ, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση. «Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Σας επαναλαμβάνω ένα παιδί περίπου στα 7 για να μην πω στα 10, αυτή τη στιγμή, από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Επομένως, τι προτιμάμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή ή να απέχουν από τη δουλειά τους γιατί πρέπει να επιτηρήσουμε ένα άρρωστο παιδί;», κατέληξε.

Τα «σίγουρα» μέτρα για τα σχολεία

Την ώρα λοιπόν που ακόμη και οι πνευμονολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους, επιθυμία της επιτροπής είναι να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για σελφ τέστ, αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οδηγούμαστε προς τα εξής: 

  1. Σε  περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test . Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
  2. Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
  3. Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10 

Τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια

Την ίδια ώρα κι ενώ το σενάριο της τηλεκπαίδευσης δεν προκρίνεται για τα σχολεία, τα φροντιστήρια είναι έτοιμα να επανέλθουν στην εκπαίδευση μέσω υπολογιστή.  Όπως αναφέρει το ertnews.gr, για το θέμα συνεδριάζει την Δευτέρα (3/1) η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα λειτουργήσει από αύριο με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας.

«Με απόλυτο σεβασμό στη δημόσια υγεία οι εκπαιδευτικοί θα διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ακολουθώντας πιστά το υπάρχον υγειονομικό πρωτόκολλο», είπε στο ertnews.gr o κ. Βαφειαδάκης. Ερωτηθείς για το εάν έχει επικοινωνήσει το υπουργείο Παιδείας ή κάποιος άλλος επίσημος φορέας με τον ΟΕΦΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση για το θέμα.

Αντιδράσεις από την ΟΙΕΛΕ για τα σχολεία

Οσο η πολιτεία περιμένει την τελική εισήγηση των ειδικών, η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, εξέδωσε ανακοίνωσή με την οποία στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. «Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΟΙΕΛΕ, εξαπολύοντας βέλη κατά του υπουργείου Παιδείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA