Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρχειοθετήθηκε η δικογραφία που αφορούσε τις καταγγελίες, μέσω επιστολών σε θεσμικούς παράγοντες, 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στις αρχές Απριλίου 2021. 

Οι αθλήτριες είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας καθώς, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι καταγγελλόμενοι «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν "πώς να κάνουν σωστά την άσκηση", άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής».

Μεταξύ αυτών, υπήρξε και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στον χώρο γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν.

Η έρευνα για την κακοποίηση

Η εισαγγελία εντόπισε και πήρε καταθέσεις από συνολικά 28 αθλήτριες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν όσα έζησαν στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Στο 14σέλιδο πόρισμα - διάταξη της Εισαγγελίας, φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 έως και λίγο μετά το 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις αναφέρονται κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά τη σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Τα παραπάνω όμως συνιστούν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα συνεπώς έχουν πέσει σε παραγραφή λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την διάπραξή τους.

Οσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίας Παπάκου, η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, είναι πιθανόν κακούργημα αλλά και αυτή η πράξη έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης της 15ετίας. Η εισαγγελία Πρωτοδικών αφού εξέτασε ενδελεχώς μια προς μια τις καταγγελίες αποφάσισε να τις θέσει στο αρχείο τον περασμένο Αύγουστο, άποψη με την οποία συντάχθηκε δυο μήνες αργότερα και η Εισαγγελία Εφετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA