ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/01/2022 19:16

Σεισμός στη Χαλκιδική - Παπαζάχος: Θα χρειαστούν μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ημέρες ώστε να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά από το σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Χαλκιδική

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σεισμός στη Χαλκιδική - Παπαζάχος: Θα χρειαστούν μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Θα χρειαστεί να περάσουν μέρες ώστε να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά από το σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο που εξηγεί πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στη Χαλκιδική: Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος σημειώνει πως «στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο».

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες. Είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής. Τα ρήγματα αυτά - συνέχισε - δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014, όπου παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού (6,9 ρίχτερ) δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ