Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση του θανάτου και των τριών παιδιών μιας οικογένειας στην Πάτρα, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τους τραγικούς γονείς να μιλούν χθες, Πέμπτη, για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα. Ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησαν για τον πόνο που βιώνουν μετά τον τραγικό χαμό των παιδιών τους, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή η Μαλένα, η Ιριδα και η Τζωρτζίνα, αλλά και για όλα όσα λέγονται ή γράφονται και τους θέλουν να κρύβονται εκείνοι πίσω από τους θανάτους.

Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, ερωτήθηκε ευθέως εάν έχει σχέση με τον θάνατο των παιδιών της. «Θα απαντήσω μόνο και μόνο γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά. Κανένας όμως δεν ήρθε ποτέ να με ρωτήσει, σε ένα σπίτι όπου υπήρχαν τα παιδιά και υπήρχε όλη αυτή η ευτυχία, πώς ζω εγώ τώρα. Μέχρι τώρα ζούσα με την Τζωρτζίνα. Πώς ζω εγώ από τις 21 του μήνα… Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό», ανέφερε η μητέρα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Με λένε φόνισσα, πώς είναι δυνατόν να σκοτώσω τα παιδιά μου;» - Τι λένε οι γονείς

Από την πλευρά του ο πατέρας των τριών νεκρών παιδιών, Μάνος Δασκαλάκης, εξέφρασε την οργή του για όσα ακούγονται, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται νομικά και κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες». Οι γονείς της Μαλένας, της Ιριδας και της Τζωρτζίνας μίλησαν και για τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη. «Έχουν βγει αξιότιμοι καρδιολόγοι τόσες ημέρες… Ο απινιδωτής για να πειραχτεί πρέπει να έρθει ο τεχνικός της εταιρείας ή ο θεράπων ιατρός, με συγκεκριμένη συσκευή… να ρυθμίσει από laptop την απενεργοποίησή του ή να αλλάξει τους παλμούς. Να ξεκαθαριστεί αυτό, γιατί έχει καταντήσει γελοίο», συμπλήρωσε ο πατέρας των κοριτσιών.

Η μητέρα θέλησε να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της: «Γιατί ειπώθηκε ότι ο απινιδωτής έγραψε την τελευταία βραδυκαρδία της Τζωρτζίνας. Η Τζωρτζίνα είχε κάνει άλλες 50-100 βραδυκαρδίες σε όλα αυτά τα επεισόδια. Ο απινιδωτής έπιασε την τελευταία βραδυκαρδία. Η βραδυκαρδία ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του οξυγόνου. Την οποία αιτία ευελπιστούμε να την μάθουμε τώρα. Εξωγενής παράγοντας να κάνει βραδυκαρδία, απ’ ότι ειπώθηκε μπορεί να υπάρξει. Πώς, γιατί κλπ. πιστεύω θα μας το λύσουν και αυτό το κομμάτι».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που έδωσαν οι γονείς των νεκρών παιδιών, υπογράμμισαν πως περιμένουν μια απάντηση για όλα όσα έχουν συμβεί. «Δεν σημαίνει ότι την υπόθεση την έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, απ’ ότι με έχουν πληροφορήσει κι εμένα, ότι είναι ανθρωποκτονία είτε από αμέλεια είτε από δόλο, όπως λέγεται… Ούτε κανένας μας είναι ύποπτος, ούτε κανένας μας έχει κληθεί. Είναι μια διαδικασία θεωρώ πολύ σωστή, να πάρουμε κι εμείς τις απαντήσεις, που τις θέλουμε. Θεωρώ ότι και επιστημονικά οι γιατροί θέλουν τις απαντήσεις τους, για το επιστημονικό κομμάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα των τριών κοριτσιών.

Μίλησε, επίσης, για τα «σύννεφα» στη σχέση του ζευγαριού και τα όσα ακούει η ίδια προσωπικά, από την ημέρα που χάθηκε η 9χρονη κόρη της. «Η Τζωρτζίνα ήταν πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Βέβαια, με τόσα που έχουμε περάσει σαν οικογένεια μπορεί και κάποια στιγμή να είχαμε κι εμείς τα προβλήματά μας. Και τονίζω πάλι: Δεν σημαίνει ότι μια οικογένεια όταν έχει τα προβλήματά της… Δεν σκοτώνει τα παιδιά της… για κανέναν λόγο. Ούτε για να φέρει τον άντρα πίσω, ούτε για να φέρει την γυναίκα πίσω, ούτε τίποτα από όλα αυτά που έχω ακούσει», είπε η μητέρα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Είναι δύσκολο και για τους δυο μας αυτό το πράγμα. Είναι μη διαχειρίσιμο, όμως υπήρχε η Τζωρτζίνα. Αν χανόμασταν εμείς το παιδί μας τι θα γινόταν; Οπότε υπήρχε η Τζωρτζίνα. Τώρα που έφυγε η Τζωρτζίνα, αν με ρωτάς, δεν με έχουν αφήσει να σκεφτώ. Από τις 29 του μήνα μέχρι και σήμερα το μόνο που ακούω είναι: "είσαι φόνισσα, είσαι δολοφόνος, τα σκότωσες, έχεις το τέλειο έγκλημα". Εντάξει… Πόσο;», συνέχισε η μητέρα.

«Θα πάω σε ψυχίατρο αν χρειαστεί για το σύνδρομο Μινχάουζεν»

Η εφημερίδα Πελοπόννησος φέρνει σήμερα στο φως έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε η μητέρα των κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου με δημοσιογράφο, στο Facebook, την ώρα που προβαλλόταν η συνέντευξη στο Star. Στα μηνύματα η τραγική μητέρα αναφέρεται και στο σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και τα σενάρια που διακινούνται ότι η ίδια πάσχει από αυτό, Τονίζει δε, πως αν χρειαστεί, θα δεχθεί να εξεταστεί και από ψυχίατρο για το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Ο διάλογος της μητέρας των τριών με παιδιών με τον δημοσιογράφο:

Δημ.: Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;

Ρούλα Π.: Γιατί είναι καχύποπτοι!

Δημ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε π.χ, ο Μάνος;

Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.

Δημ. : Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.

Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Δημ. Ναι, αλλά καταλαβαίνεις. Κυκλοφορούν και σενάρια.

Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;

Δημ: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.

Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.

Δημ. Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;

Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;

Δημ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;

Ρούλα Π. Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν

Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (MSBP) είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ' ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων. O φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων. Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκαλεί την ασθένεια, θεωρούν, όμως, ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά την παιδική ηλικία του θύτη. 

Σύνδρομο Μινχάουζεν: Τα χαρακτηριστικά του

  • Υποφαινόμενη ασθένεια ή συμπτωματολογία του θύματος στην οποία ο θύτης επιμένει και έχει άρτια γνώση (εδώ να πούμε πως τα συμπτώματα είναι πραγματικά, καθώς το παιδί ή το θύμα μπορεί να έχει θανατηφόρα συμπτώματα όπως ποσοστά ουσιών στο αίμα, αιμορραγία, κακώσεις στο έντερο ή στον οισοφάγο κλπ αλλά αυτό που ισχυρίζεται ο θύτης, πχ καρκίνος, λευχαιμία κλπ, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση).
  • Συνεχής αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία ή συχνή χρήση φαρμάκων.
  • Άρνηση του θύτη για οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη στο πρόβλημα ή τη νόσο (κάνει έντονα πως δεν ξέρει ενώ πριν λίγο περιέγραφε με γλαφυρότητα τα συμπτώματα).
  • Άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων, όταν το παιδί απομακρύνεται από τον φροντιστή (πχ μείνει στο νοσοκομείο ή κάποιες μέρες στους παππούδες).

Πώς συμπεριφέρεται κάποιος με MSBP

Ένα άτομο με σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου συχνά:

  • Έχει ιατρικές δεξιότητες ή εμπειρία.
  • Φαίνεται αφοσιωμένος στο παιδί του.
  • Αναζητά τη συμπάθεια και την προσοχή.
  • Προσπαθεί να γίνεται πολύ φιλικός και να έχει στενές σχέσεις με το ιατρικό προσωπικό.
  • Πρέπει να νιώθει δυνατός και να έχει τον έλεγχο.
  • Δεν βλέπει τη συμπεριφορά του ως επιβλαβή.

Ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο

  • Ο έλεγχος των ιατρικών αρχείων ενός παιδιού για προηγούμενες εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλεία στο νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό ή νοσηλευτή να ανακαλύψει εάν ένα πρόβλημα υγείας είναι πραγματικό.
  • Οι γιατροί ή οι νοσηλευτές μπορεί να υποψιαστούν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν:
  • Ένα παιδί έχει μια επαναλαμβανόμενη ή ασυνήθιστη ασθένεια και δεν μπορεί να βρεθεί η ιατρική αιτία.
  • Το παιδί δεν βελτιώνεται, ακόμη και με θεραπείες που θα έπρεπε να βοηθήσουν.
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν ο φροντιστής είναι ή ήταν πρόσφατα με το παιδί, αλλά βελτιώνονται ή υποχωρούν όταν ο φροντιστής δεν είναι εκεί ή παρακολουθείται στενά.
  • Ο άλλος γονέας (συνήθως ο πατέρας) δεν συμμετέχει στη θεραπεία του παιδιού, παρόλο που η κατάστασή του μπορεί να είναι σοβαρή.
  • Ο φροντιστής αλλάζει ξαφνικά γιατρό και λέει ψέματα για προηγούμενες εξετάσεις και θεραπείες.
  • Τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων δεν καθησυχάζουν τον φροντιστή. Και μπορεί να είναι εμφανίζεται περίεργα ήρεμος ή χαρούμενος όταν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει.
  • Ο φροντιστής εντοπίζεται να βλάπτει το παιδί ή να προκαλεί συμπτώματα.
  • Ένα άλλο παιδί στην οικογένεια είχε ανεξήγητη ασθένεια ή θάνατο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA