Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών. Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο.

Εως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι. Οπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οι 3 Ελληνες αγνοούμενοι είναι οδηγοί φορτηγών και κατάγονται από την Αθήνα. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι άνδρες της ΕΜΑΚ που προχώρησαν στην διάσωση των επιβατών νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, επί τουλάχιστον 3 με 3,5 ώρες βρίσκονταν στο εσωτερικό του φλεγόμενου πλοίου αναπνέοντας τα επικίνδυνα αέρια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δημοσιότητα δόθηκαν συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των δύο οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου καραβιού. Το Euroferry Olympia τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοικτά της Ερεικούσας. Το επιβατηγό πλοίο Euroferry Olympia, με σημαία Ιταλίας είχε αναχωρήσει στις 01.30 τα ξημερώματα από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία. Το πλήρωμα του πλοίου εντόπισε τη φωτιά στο τρίτο γκαράζ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το πλοίο. Στις 04.12 ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά της εταιρείας και τους ενημέρωσε ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3, ζητώντας μάλιστα άμεσα βοήθεια. Το σήμα κινδύνου έφθασε στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από όπου δόθηκε εντολή για άμεση κινητοποίηση.

Πλακιωτάκης: Υπάρχουν ακόμα μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο

Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τρομακτική πυρκαγιά στο πλοίο Euroferry Olympia, δίνει ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση. «Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος. Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγνοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα. Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA